Imotska krajina u Hrvatskoj bila je poznato područje u staroj Jugoslaviji na kome se vinova loza gajila još od antičkih vremena. Zlatni
Dorat bio je vinjak bez premca u
Jugoslaviji, a po tehnološkom postupku
bio je ravan francuskim konjacima. Poljoprivredni kombinat vinarija Imota bila
je druga vinarija po veličini u zemlji, posle kumanovske. Ali, nije samo Srbija sahranila svoje
alkoholne gigante, i u Hrvatskoj se desila slična situacija, evo baš u slučaju
vinarije Imota. Ova vinarija,
pored izvrsnih vina, proizvodila je i vinjak Zlatni Dorat, u boci od 0,75l. Na etiketi napred stoji Zlatni
Dorat de luxe. Uobičajene je jačine od 40% alkohola, dobijen destilacijom
najboljih imotskih vina, zatim sazrevanjem u hrastovim bačvama. Pozadi, na
etiketi, između ostalog, piše: „Francuska ima svoj konjak, ali zato mi imamo
svoga »Dorata«. Samo od dobrog
vina dobiva se dobar vinjak - »Dorat« je taj, koji ima sva svojstva najpoznatijih
vinjaka.“
Kakav je vinjak Dorat? Na mirisu karanfilić, lavanda, indijski orah i suvo voće. Nije sladak, nema
onog šećernog sirupa s kojim znaju da preteraju čak i veliki Francuzi. Skoro da
je kao slankast, savory. Na granici
između VS i VSOP kategorije starosti, ima ukus na vino, pržena zrna kafe umerene
kiselosti. Jaka, crna kafa idealan je par ovom vinjaku. Ako već pijete dobar
vinjak, potrudite se da nađite i kvalitetnu kafu.
S druge strane - Kosovski
Vinjak. Proizvodilo ga je Kosovovino iz Prizrena, tadašnje Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo. I ova boca je zapremine 0,75 litara, jačina vinjaka
je 40%, doduše nešto je mlađi destilat (oko tri godine). Pozadi, na etiketi, stoji
džinovska rečenica: „Ovaj VINJAK sa prijatnom specifičnom aromom i harmoničnim
ukusom je zajednički dar podneblja i vinove loze sa sunčanih i krečnih strana
kosovskih plantaža i brižljivo probranih sorti grožđa, destilacije vina,
starenja i odležavanja po postupku proizvodnje „COGNACA“. I sve ovo još jednom,
samo na albanskom.
Miris Kosovskog Vinjaka je
floralan, biskvitan i još uvek mlad. Ukus je nešto gorči, s dosta hrastovine. U ovom vinjaku, pored vanile, može
se osetiti nota ljubičice karakteristična za armanjak, aroma kafe i amareta,
jednom rečju – tiramisu. Pitko dižestivno piće za srednje slojeve u
Jugoslaviji. Živeli.
Atomsko Sklonište - Oni Što Dolaze Za Nama