Данас вам представљамо ексклузивну серију ракија из дестилерије Младеновић из Старе Пазове. Ова породица премијум дестилата изашла је на светло дана 2023. године и свечано је представљена на Дестилери мастерс салону у Хајату пред крај прошле године. На поменутом сајму смо их и ми пробали и уверили се у њихов квалитет. После дегустације све четири ракије, скоро после првог гутљаја, јавила нам се жеља да причу о њима поделимо са читавом Ракија, углавном заједницом. Ове ракије заслужују тако нешто.
Као прво, излазак ове серије на ракијску сцену ми са блога Ракија, углавном доживљавамо као радосну вест. Дестилерију Младеновић пратимо дуги низ година, са Немањом смо покретали Београдски ракијски клуб још пре седам година, пробали смо његове ракије, пратили их, писали о њима. Можемо без скромности рећи да смо у овом случају као искусни селектори или спортски скаути одмах препознали таленат и типовали на његов будући успех. И стварно, ракије које су данас пред нама круна су посвећеног и упорног рада Немање Младеновића, његове породице и свих оних који су узели учешће у стварању његовог бренда, од технолога, преко дизајнера до менаџмента.
Радосна је вест појава ових ракија и за целу ракијску сцену, похвално је када једна регистрована и легална дестилерија учини корак даље, када напредује и када освоји ново поље квалитета. У последње време жељни смо лепих вести од стране ракијаша, гладни смо здраве приче и примера неодустајања. Због тога, али и због самог квалитета ракија пред нама, представићемо вам цео програм у коме смо уживали последњих неколико недеља после добијања узорака ракије шљивовице, кајсијеваче, јабуковаче и дуњеваче из Старе Пазове.
Марта
Боја: боја злата савршене бистрине
Мирис: пријатан и ненападан, печене јабуке из смедеревца, мед и благи додир смирне. Временом се развија и бива комплекснији, по мало подсећа на море, има пријатну слану ноту.
Укус: на почетку опет печене јабуке и мед, касније додир дима, дувана и цимета. Овде се јасно осети да су бурад била одлична и да је технолог одлично селектовао прави тип буради за ову ракију. Ванила је сасвим блага, зачини се појављују крајње суптилно. Питка и пријатна ракија, иако има солидан проценат алкохола, питкоћа је изузетна. Постојан финиш који траје солидно дуго.
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова
Ружица
Боја: златно жута бистра ракија
Мирис: свеже кајсије на сунцу, трава у откосима и бурбон штапићи
Укус: џем од кајсија, додир мандарине, чоколаде и моке. Веома богат укус, укусна ракија и препоручујемо да се мало жваће док се пије. На крају цитрусни тонови и црни чај. Једна од најбољих кајсијевача и наш фаворит у целој породици старих кајсијевача.
Оцена - Злато - 91 од 100 бодова
Даница
Боја: златно жута боја са одличном бистрином
Мирис: свеж и заокружен мирис млевене дуње. Развојем
мирис добија благи додир ђумбира и цитруса.
Укус није укуван и то је, чини ми се, најважније код дуњевача. Ова дуњевача има чист укус, оштар и усредсређен тако да храст није превише доминантан и није ништа покварио. Напротив, уз мало српљења, ова ракија даје занимљиве ноте свежих трава и корена линцуре у комбинацији с дуњом. На завршници укус је слаткастији и завршава се у шербетастом сирупу у коме су исецкани комадићи дуње.
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова
Софија
Боја: ћилибарна боја, ракија је добро издестилисана и има лепу бистрину
Мирис: суве шљиве, ванила, цимет. Леп мирис, ненападан и заокружен.
Укус: укус се одлично наслања на мирис, његов је логичан наставак. Шљиве са чоколадом, карамел са добош торте, суве бруснице. Како се развија, укус постаје сувљи и више вуче на суво воће и нар. На крају слатко од црних ораха. Сјајно издестилисана ракија и одлично одрађено сазревање. Иначе, за све ракије технолог је био Иван Урошевић, тако да похваљујемо и њега. Немања и Иван дефинитивно представљају одличан тим и имају чиме да се похвале.
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова