Kad je o ukusu reč, uporedne degustacije
su veoma važne, ako ne i neophodne.
Prosto i mi se vremenom menjamo, menja nam se ukus, jer iskustvo nam je sve
veće. Ako je rakija prirodan proizvod, onda se i ona menja. Godina, voće, bure,
a tek ako promenite recepturu... Čim neku rakiju pijemo redovno, mi nesvesno
vršimo longitudinalno istraživanje; ponavljamo iskustvo s istom rakijom i
pratimo da li je isti kvalitet. Ako je sve vreme ista, a sviđa nam se, onda
nema problema, ostajemo verni brendu. Ako nije ista, a lošija je, više je
nećemo piti. Ako, je pak, drugačija i bolja, onda ćemo još više uživati. Jednostavno, postajemo istančani,
prefinjeni, bežimo od nepoznatog i čudnog, potencijalno opasnog ukusa. Kad
govorimo o rakiji, ili uopšte alkoholnim pićima, s godinama više nemamo vremena
za avanturizam, za rizik zbog loše odvojenih frakcija u destilaciji i sadržaje
štetne po zdravlje. Čitaoci, stariji od 35 godina, prisetite se kad ste se
poslednji put loše napili? Sve ređe, siguran sam i to nam svima želim.
Rakija od šljive Krstašica više nije ona ista rakija koju smo probali 2014. godine. Proleća ove godine bili smo i u poseti ovoj destileriji, a o tome ste imali priliku da čitate ovde. Da vidimo šta se, sem oblika boce i godine proizvodnje, promenilo.
Definicija hrasta kitnjaka na
mirisu, pa i na ukusu, fino izbalansirana. Miris podseća na mlađe burbone
dobrog kvaliteta, one s većim udelom ječmenog slada. Ovo je očigledna (i dobra!) posledica načina starenja ove
rakije (rackhouse system). U ovakvom
skladištu burad na vrhu, pod uticajem više temperature i niže vlažnosti, dobijaju
na alkoholnoj jačini, dok ona pri dnu, gde je hladnije i vlažnije, gube na
jačini. Može se reći da destilati u gornjim buradima sazrevaju nešto brže.
Naravno, u manjim skladištima kao što je Krstašica, ove razlike su minimalne,
dok u nekim američkim destilarijama u kojima se burad se ređaju do trideset
uvis, dolazi do značajnih razlika u ukusu i mirisu krajnjeg proizvoda.
Na ukusu se oseti se čak i
požegača, čačanska lepotica, limun i vanila. Tu je i lokalni varijetet šljive trnovače sa obližnje Fruške Gore. Dok pijete rakiju prati vas osvežavajuća impresija koja traži
još. Pet godina starenja u buradima od domaćeg hrasta kitnjaka savršeno su
izbalansirale ovu kupažu nekoliko sorti šljiva. Završnica nije preduga, pa je
poželjno ponoviti uživanje u ovoj kapljici.
Krstašica rakija od šljive predvodi
novu generaciju rakija. To su rakije do pet godina starosti, kupaže nekoliko
sorti šljiva, sa većim udelom hibridnih, ali održivih sorti. Znalački urađene i
pošteno starene, ovakve rakije lako nalaze svoje mesto na tržištu i rakijskoj sceni.
Suština nije u tome da platite dobru
četvorocifrenu cenu za bocu rakije, radi se o tome da budete spremni da je kupite
više od jedanput. Ova šljivova prepečenica je proizvedena da se kupi, ali i
popije više od jedanput. Živeli!
Ocena - zlato - 90 od 100 bodova
Ocena - zlato - 90 od 100 bodova