Imotska krajina u Hrvatskoj bila je poznato područje u staroj Jugoslaviji na kome se vinova loza gajila još od antičkih vremena. Zlatni
Dorat bio je vinjak bez premca u
Jugoslaviji, a po tehnološkom postupku
bio je ravan francuskim konjacima. Poljoprivredni kombinat vinarija Imota bila
je druga vinarija po veličini u zemlji, posle kumanovske. Ali, nije samo Srbija sahranila svoje
alkoholne gigante, i u Hrvatskoj se desila slična situacija, evo baš u slučaju
vinarije Imota. Ova vinarija,
pored izvrsnih vina, proizvodila je i vinjak Zlatni Dorat, u boci od 0,75l. Na etiketi napred stoji Zlatni
Dorat de luxe. Uobičajene je jačine od 40% alkohola, dobijen destilacijom
najboljih imotskih vina, zatim sazrevanjem u hrastovim bačvama. Pozadi, na
etiketi, između ostalog, piše: „Francuska ima svoj konjak, ali zato mi imamo
svoga »Dorata«. Samo od dobrog
vina dobiva se dobar vinjak - »Dorat« je taj, koji ima sva svojstva najpoznatijih
vinjaka.“
Kakav je vinjak Dorat? Na mirisu karanfilić, lavanda, indijski orah i suvo voće. Nije sladak, nema
onog šećernog sirupa s kojim znaju da preteraju čak i veliki Francuzi. Skoro da
je kao slankast, savory. Na granici
između VS i VSOP kategorije starosti, ima ukus na vino, pržena zrna kafe umerene
kiselosti. Jaka, crna kafa idealan je par ovom vinjaku. Ako već pijete dobar
vinjak, potrudite se da nađite i kvalitetnu kafu.
S druge strane - Kosovski
Vinjak. Proizvodilo ga je Kosovovino iz Prizrena, tadašnje Socijalističke Autonomne Pokrajine Kosovo. I ova boca je zapremine 0,75 litara, jačina vinjaka
je 40%, doduše nešto je mlađi destilat (oko tri godine). Pozadi, na etiketi, stoji
džinovska rečenica: „Ovaj VINJAK sa prijatnom specifičnom aromom i harmoničnim
ukusom je zajednički dar podneblja i vinove loze sa sunčanih i krečnih strana
kosovskih plantaža i brižljivo probranih sorti grožđa, destilacije vina,
starenja i odležavanja po postupku proizvodnje „COGNACA“. I sve ovo još jednom,
samo na albanskom.
Miris Kosovskog Vinjaka je
floralan, biskvitan i još uvek mlad. Ukus je nešto gorči, s dosta hrastovine. U ovom vinjaku, pored vanile, može
se osetiti nota ljubičice karakteristična za armanjak, aroma kafe i amareta,
jednom rečju – tiramisu. Pitko dižestivno piće za srednje slojeve u
Jugoslaviji. Živeli.
Atomsko Sklonište - Oni Što Dolaze Za Nama
Imam jednu flasu koja nije otvarana.Stoji mi godinama u baru.Isto tako posedujem i zadarsku sljivovicu Maraska puna boca i takodje Maraska Zadar liker od visnje takodje neotvarana.Ne znam da li ta pica gube na jacini s'obzirom da su kupljena u bivsoj Jugoslaviji?Volela bih to da znam.Srdacan pozdrav
ОдговориИзбришиNe bi trebalo ukoliko su dobro zatvorena... mada se često desi da jedan deo ispari.
ИзбришиDa li biste prodali piće?
ИзбришиZanima me koliko kosta danas ta jedna flasa dorat.
ОдговориИзбриши