Blog Rakija, uglavnom nastao
je kao želja da predstavimo srpsku rakiju kao kvalitetan, urban i motivišući
proizvod. Bilo nam je dosta estetike u čijem su fokusu pijanstvo i
primitivizam, pa smo se upustili u višegodišnje istraživanje. Oslanjajući se na
škotska i francuska iskustva, počeli smo da pišemo naše impresije o
pojedinim rakijskim brendovima, objavljujemo fotografije, kreiramo
recenzije.
Rakija, uglavnom trenutno
predstavlja koncept koji stoji na dva stuba. Prvi stub su recenzije i priče
koje se objavljuju na blogu, u njima objašnjavamo, ohrabrujemo, podučavamo.
Drugi stub su rakijski događaji, rakijski masterclassovi koje
organizujemo za ljubitelje, entuzijaste i zainteresovane građane. Pored ovoga,
bili smo ocenjivači na nekoliko rakijskih festivala, sarađujemo sa poznatim
internet portalima, držimo radionice obuke za profesionalno osoblje.
Kako i zašto dajemo ocene?
Ocene na našoj bodovnoj
skali (maksimalno 100 bodova) su zbir objektivnih i subjektivnih činilaca. U
pitanju je modifikovani Buks-Baumanov sistem od 20 bodova koji smo pomnožili sa
pet radi lakšeg zaokruživanja ocena:
·
Boja ................. 5
·
Bistrina ............ 5
·
Tipičnost ......... 10
·
Miris ............... 30
·
Ukus ............... 50
Naglašavamo da pored ovih
relativno objektivnih osobina svake rakije, ukupan zbir bodova zavisi od
ukupnog utiska, odnosa cene i kvaliteta, starosti rakije, kao i od sorti voća
od kojeg je rakija proizvedena. Na sve ovo osvrćemo se u našim tekstovima, sa
naglaskom na degustacione note. Ocena je tu da, na kraju, pozicionira svaku
rakiju i orijentaciono predstavi čitaocu naš sud ukusa o njoj.
·
Voleo bi da i nepoznati proizvodjaci dobiju sansu.
ОдговориИзбришиRakiju proizvodim vise od 20 god. Beogradjanin sam ali imam sljivar sa preko 100 stabala sljiva Ranke i Madzarke.
Sljive nisu prskane nikada i radjaju svake druge godine.
Posto ne proizvodim velike kolicine rakije trudim se da ima sve osobine koje ste vi nabrojali.
Prodajem rakiju staru samo od 4 godine pa nadalje.
Rakija se nalazi u hrastovim buricima a posle 4 godine prebacujem ih u staklenu ambalazu da bi ukus ostao trajno isti
Pozdrav Dragan Stojanovic
Dragane, javite se na e-mail: filozota@gmail.com
ОдговориИзбришиПопије Бато на дну је злато ,Mili Bože koja li je jača dali šljiva kruška ili lozovača. Djuki
ОдговориИзбриши