Blog Rakija, uglavnom nastao
je kao želja da predstavimo srpsku rakiju kao kvalitetan, urban i motivišući
proizvod. Bilo nam je dosta estetike u čijem su fokusu pijanstvo i
primitivizam, pa smo se upustili u višegodišnje istraživanje. Oslanjajući se na
škotska i francuska iskustva, počeli smo da pišemo naše impresije o
pojedinim rakijskim brendovima, objavljujemo fotografije, kreiramo
recenzije.
Rakija, uglavnom trenutno
predstavlja koncept koji stoji na dva stuba. Prvi stub su recenzije i priče
koje se objavljuju na blogu, u njima objašnjavamo, ohrabrujemo, podučavamo.
Drugi stub su rakijski događaji, rakijski masterclassovi koje
organizujemo za ljubitelje, entuzijaste i zainteresovane građane. Pored ovoga,
bili smo ocenjivači na nekoliko rakijskih festivala, sarađujemo sa poznatim
internet portalima, držimo radionice obuke za profesionalno osoblje.
Kako i zašto dajemo ocene?
Ocene na našoj bodovnoj
skali (maksimalno 100 bodova) su zbir objektivnih i subjektivnih činilaca. U
pitanju je modifikovani Buks-Baumanov sistem od 20 bodova koji smo pomnožili sa
pet radi lakšeg zaokruživanja ocena:
·
Boja ................. 5
·
Bistrina ............ 5
·
Tipičnost ......... 10
·
Miris ............... 30
·
Ukus ............... 50
Naglašavamo da pored ovih
relativno objektivnih osobina svake rakije, ukupan zbir bodova zavisi od
ukupnog utiska, odnosa cene i kvaliteta, starosti rakije, kao i od sorti voća
od kojeg je rakija proizvedena. Na sve ovo osvrćemo se u našim tekstovima, sa
naglaskom na degustacione note. Ocena je tu da, na kraju, pozicionira svaku
rakiju i orijentaciono predstavi čitaocu naš sud ukusa o njoj.
·
Voleo bi da i nepoznati proizvodjaci dobiju sansu.
ОдговориИзбришиRakiju proizvodim vise od 20 god. Beogradjanin sam ali imam sljivar sa preko 100 stabala sljiva Ranke i Madzarke.
Sljive nisu prskane nikada i radjaju svake druge godine.
Posto ne proizvodim velike kolicine rakije trudim se da ima sve osobine koje ste vi nabrojali.
Prodajem rakiju staru samo od 4 godine pa nadalje.
Rakija se nalazi u hrastovim buricima a posle 4 godine prebacujem ih u staklenu ambalazu da bi ukus ostao trajno isti
Pozdrav Dragan Stojanovic
Dragane, javite se na e-mail: filozota@gmail.com
ОдговориИзбришиПопије Бато на дну је злато ,Mili Bože koja li je jača dali šljiva kruška ili lozovača. Djuki
ОдговориИзбришиKako izbaciti miris zagorenu raking? Dali zna neko da objasni hvala
ОдговориИзбриши