Наслеђе је лепо име за ракију. Ракију од шљиве по овим именом треба да оправда барем нека традиција, а кад ту реч изговорам, ја још и замишљам да је таква ракија добијена искључиво од воћа са сопствених засада. Управо се о таквој ракији ради, јер ако се подсетимо приче о подруму Владана Благојевића, видећемо да се замисао о будућој дестилерији окончала и то успешно. Сада из овог подрума долазе три шљивове препеченице и једна дуњевача. Дакле, замолио бих поштованог читаоца да прво прочита овај текст, па пошто се упозна с основним подацима о дестлирији Благојевић, да настави ка причи о ове три ракије.
Информације на етикети
Иако можда нисте размишљали о томе, количина и врста информација на етикети веома је важна за то како ћемо целокупно доживети једну ракију. Ево шта можемо да сазнамо читајући етикету на боци Наслеђа, црвене едиције бр. 3 под ознаком classic. За свако питање следи кратак одговор:
- Која је јачина? 45% алкохола.
- Која је старост? У реду, знамо да се то не сме тврдити, али најмање три године.
- Да ли је ова ракија старила и у каквим судовима? Јесте, и то у бурадима од српског храста.
- Одакле је воће? Са сопствених засада.
- Датум пуњења? 01.09.2022.
Ту је и веб-сајт, адреса произвођача, број лота, запремина итд.
Мирис: шљивовица од хибридних сорти шљива као што су чачанска лепотица и стенлеј. Цветни профил који краси хербални, помало горкаст мирис.
Укус: слаткаст, смирен, скоро па дижестиван иако ракија није пуно старила. На укусу има сласти и умерене пуноће. Празна чаша мирише на суве шљиве. Треба рећи да стенлеј дестилерије Благојевић сазрева и до две недеље након већине стабала у Србији, а чиста околина и надморска висина од 600 метара дају додатни квалитет. Овај стенли нема ону киселкасту, недопадљиву ноту која превише подсећа на преврели кљук. Шљива из ових воћњака има добру сласт и “добро баца” како би рекли ракијаши. Све је лепо укомпоновано, и што је најважније оправдава цену. Наслеђе класик је одлична ракија за свакодневно конзумирање, на пример уз кафу или као аперитив.
Оцена - Велика сребрна - 89 од 100 бодова
Плава петица под називом exclusive осваја већ на мирису. Ово је можда и једна од најлепших купажа на тржишту од ове три сорте - чачанска лепотица, чачанска родна и стенли (стенлеј). Јачина је 43% алкохола што се баш лепо слаже уз пет година стару ракију. Јако леп мирис, али и укус где све сортне ароме плешу у савршеном балансу.
Мирис је свеж, флоралан, мирис квалитетног дувана, храста и наговештај бибера. Горко-кисело-слатка импресија, ту је какао, чај, слатко од белих трешања. Чоколада с рижом, наговештај зеленог бибера и босиљка. Укус је сув, ту су ванила, кокос, карамел и суве шљиве. Наслеђе "ексклузив" је најјачи адут овог ракијског триа, барем што се тиче односа цене и квалитета. Ако неко у томе ужива, требало би да проба упаривање ове ракије с омиљеном цигаром.
Оцена - Злато - 91 од 100 бодова
На самом крају дегустирамо limited edition илити ограничену серију ракије која јестарила најмање осам година и краси је црна етикета. Црна осмица на самом старту мирише на старију, зрелију ракију. Ту је већ на први гутљај све јасно, одлични дестилати у још бољој купажи, добро припремљена бурад, зреле шљиве. Јачина од 42% алкохола сасвим је довољна да изнесе све што ово издање Наслеђа поседује. Оно што иначе краси све три ракије је мирисна нота зналачки гајених плодова шљива и прецизне дестилације. Код црне, ограничене серије, мирис је заносан, сада већ прави буке, зреле шљиве, суве смокве и наранџина кора. На укусу плени композиција састављена од четири сорте шљиве од којих је једна црвена ранка и управо она оплемењује цео ароматски комплекс. Накнадни део укуса је умерено дуг и лагано умине у мешавини ванилинских тонова и различитог биља. Дижестивна ракија коју бисмо могли да упаримо с домаћим колачима, на пример с ванилицама.
Оцена - Злато - 92 од 100 бодова
Закључак: Наслеђе долази у неколико паковања, односно запремина: од симпатичних бочица од 50 милилитара преко 100, 200 и 500 мл до класичне боце од 700мл, па чак и до литарске боце за најмлађу црвену варијанту. Када сам у новогодишњем видеу крајем године најавио дестилерију Благојевић као дестилерију (2023.) године, рекао сам то због свега што сте горе прочитали. Имамо три издања јако квалитетне шљивовице добијене од воћа из сопствених засада. Притом, ради се о озбиљним количинама које настају у једној породичној дестилерији и то по пристојној цени. Шта бисте пожелели више?