Rakija Dragačevka zlatna proizvod je
porodice Ćurčić iz sela Milatovići kod Guče. Za ovo selo kaže se da predstavlja
srce Dragačeva. Nažalost, u ovom delu Srbije još nismo bili, pa nam ostaje da
verujemo proizvođaču na reč, s tim da smo svesni da svaki kraj u našoj zemlji
ima više srcâ. Šumadija je verovatno na samom vrhu, sa nekoliko srca, док Srem
takođe ima barem tri srca. Verujemo da je takav slučaj i sa Dragačevom.
Kod
rakije se vidi dodir modernosti, čak i pre nego što smo upoznali ljude koji
stoje iza nje, pretpostavljali smo da su mlađi, da imaju izgrađene profesije i
pored poljoprivrede i voćarstva, da su napravili proizvod koji treba da osvoji
publiku i izvan lokalnih granica. Ova
rakija spada u novi talas srpske rakijske scene koji se pojavljuje sa promenama
u zakonodavstvu i liberalizacijom procesa registrovanja destilerija.
Dragačevka zlatna pojavila se hrabro, sa odličnom Instagram i Fejsbuk prezentacijom, sa desetinama profesionalnih fotografija. Pozdravljamo profesionalan nastup u marketingu, pogotovo ako
je i kvalitet isto tako vrhunski. Inače, dobra internet prezentacija ume da
bude dvosekli mač, ukoliko je rakija reklamirana, a nije kvalitetna, publika ima
više motiva za strogu, a ponekad i surovu kritiku. U tom slučaju nema
skromnosti iza koje bi se destiler prikrio, nema naivnosti koja bi izazvala
empatiju. Izašli ste, izazvali ste publiku, suočite se sa mišljenjem.
Dragačevka zlatna je rakijska kupaža od, pre svega, novih sorti šljiva. Dominantan je stenlej i čačanska lepotica. Ima i jedan deo starih rakija od autohtonih sorti koje čvrsto drže temelj ovoj šljivovici. Starina se računa po najmlađoj rakiji u kupaži, a to je destilat star pet godina. Ostale komponente su starije, a ima i rakija starih nekoliko decenija. Rakija se peče na tradicionalnim kazanima prevrtačima, na poštenu stepenažu od 62% alkohola i kao takva ide u burad od hrasta kitnjaka.
Dragačevka zlatna je rakijska kupaža od, pre svega, novih sorti šljiva. Dominantan je stenlej i čačanska lepotica. Ima i jedan deo starih rakija od autohtonih sorti koje čvrsto drže temelj ovoj šljivovici. Starina se računa po najmlađoj rakiji u kupaži, a to je destilat star pet godina. Ostale komponente su starije, a ima i rakija starih nekoliko decenija. Rakija se peče na tradicionalnim kazanima prevrtačima, na poštenu stepenažu od 62% alkohola i kao takva ide u burad od hrasta kitnjaka.
Miris: floralan i prozračan. Sapunski
cvetan, puderast, osvežavajući. Govori nam da ima dragačice i da je ona ta rana
šljiva u kupaži.
Ukus: na početku tipičan za sorte od kojih
je rakija proizvedena. Čokoladni i orašasti tonovi u sredini. Jako lep balans
između mirisa i ukusa, ukus je slojevitija i raskošnija verzija mirisa. Slatkoća
požegače na kraju, uz malo dima. Lep i ukusan finiš srednje dužine. Ukus podseća
na mlade singl malt viskije, srednje je razvijen, ali je kompaktan i stabilan.
Jačina je 45%, pa ima i dovoljno snage da iznese aromu. Rakija vapi za još kojom
godinom u hrastu.
Zaključak: utisak je da je ova rakija majstorski
urađena, sve pohvale tehnologu, ili kako bi rekli Amerikanci, master blenderu. Voće za nju bilo je vrhunskog kvaliteta.
Vremenom, uz pomoć vrhunske hrastovine, ova rakija može do ozbiljnih visina i
kvaliteta za pamćenje. U ovoj fazi je jedna od boljih mlađih rakija na tržištu,
veoma je pitka i prijatna. Jasna je posvećenost u svakoj fazi nastajanja ove
šljivovice iz Dragačeva.
Ocena – Velika srebrna - 89 od 100 bodova