Прва ракија под брендом Академска ракија која је дошла на нашу дегустацију била је њихова одлична шљивовица, о њој смо објавили рецензију коју можете погледати овде. Заједно са шљивовицом добили смо и узорак занимљивог ракијског експеримента који нам је проширио границе ракијског искуства, наиме, „академци“ производе и ракију од ананаса. Од тренутка упознавања са овим брендом схватили смо да је пред нама сјајан преставник новог таласа на српском ракијском небу. Квалитет у комбинацији са младошћу, снагом, али и дрскошћу. Схватили смо да ће момци оставити трага.
Данас је пред нама њихово ексклузивно
издање, ракија од, како кажу, 100% дуње. У њој су и листићи злата. Иако
додавање злата у храну може да изгледа као модеран обичај или привремени тренд,
оно има дугу историју која сеже до кинеских владарских династија и египатских
фараона. Злато је увек било симбол престижа, луксуза, моћи и супериорности
онога ко конзумира такво пиће и ко може себи да га приушти. Поред вискија са
златом, популарни су и бургери, стекови и кафа с овим племенитим металом. Да би
злато било јестиво мора да буде савршене чистоће, од 95,8 до 100% чистоће. У
том случају злато је инертно, не раствара се у људском телу и не остаје у њему.
Овде нас прича доводи до питања: може ли српска ракија бити луксуз? Има ли она
елементе неопходне да би је конзументи сматрали статусним симболом? Академска
ракија овим производом отвара управо тај простор, простор у коме се квалитетна
дуњевача, која је сама по себи реткост, пакује у интересантну боцу и где јој се
додаје најпознатији племенити метал. Овај проивод разбија стереотипе о ракији
као сиротињском пићу који се још по негде може наћи. Ово се у исто време
постиже на попуно природан начин, без вештачких и индустријски насталих
додатака. Дуња, дрво храста, злато, одлично се комбинују дајући квалитет више.
Слојевита и питка ракија од дуње само је добила свој златни рам. Наравно, све
ово важи уколико је ракија одлична, само ако су ароме супериорне у односу на
већину ракија на тржишту. Па, ево шта смо ми нашли у овом пићу.
Боја: светло жута, сама ракија је бистра, у њу је
додат један грам злата од 23 карата.
Мирис: освежавајући мирис дуње, ваниле и мускатног
ораха. Када се смири јављају се мириси цвећа и младе траве. Укус: сок од дуње,
бурбон ванила, благ додир цимета и лешника. Заокружен и пун укус. Празна чаша
мирише на зрео плод дуње. Закључак: нама се овај производ допада, цела његова
презентација је сведена и суптилна, момци из Академске ракије избегли су да
прича са златом добије призвук кича. Како каже наш народ: од истог дрвета се
прави и икона и секира. Тако се од истог злата може направити производ који
импонује и онај који неумерено штрчи. Замишљам ову ракију у квалитетној чаши на
неком пријему у дипломатском представништву наше земље или на премијери неког
српског културног остварења. Оставила би утисак.
Оцена: злато - 91 од 100 бодова