Wine Jam
je koncept nastao kao ideja da se srpsko vino prikaže kao proizvod vredan pažnje i da se podeli ideja o
konzumiranju vina na način koji praktikuju osnivači ovog urbanog koncepta.
Naime, Wine Jam preporučuje da se
vino shvati kao element urbanog stava, kao sjajni ukras na jelci potkulturnog
šarenila gradskog života. Jako sličan koncept onome kako blog Rakija, uglavnom gleda na rakiju, pa je
tako došlo do saradnje kao prirodnog rezultata sličnih senzibiliteta.
U hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu 18. i 19. novembra održan je Wine Jam: Originals posvećen pitanju autohtonosti i vinskom i
rakijskom identitetu Srbije. Vladan Stanojlovic Kika, osnivač festivala, pozvao
je tim Rakija, uglavnom da održi
kratko predavanje o autohtonim sortama šljiva u našoj zemlji i njihovom
potencijalu za pravljenje vrhunske šljivovice.
Ovo
je bila dobra prilika da se rakijska scena predstavi pred mnogo bolje organizovanom,
modernijom, svesnijom, edukovanijom i bogatijom vinskom scenom. Kod vinara
odavno postoji svest o neophodnosti kvalitetne prezentacije, saradnje i
planskog pristupa. Jedini ozbiljan web prostor u Srbiji koji se bavi rakijama, Rakija, uglavnom, dao je sve od sebe da
skrene pažnju na ogromni tržišni potencijal autohtonih sorti šljiva, na njihov
kvalitet, ali i da podseti da nestajanjem takvih biljnih vrsta nestaje ceo
jedan svet kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.
Naše
predavanje nije bila žalopojka za prošlim vremenima ni diskusija o izložbi Staro voće Srbije, već priča o ogromnoj tržišnoj prednosti koju imaju rakije od
autohtonih sorti, o potencijalu za postizanje dobre cene u budućnosti, ali i o
tražnji koja postoji za ovim sortama i proizvodima od njih (velika je potražnja
na tržištu za rakijom od rakijskih sorti, ali i za džemom, pekmezom, slatkim).
Fotografije: Ivana Čutura - www.vino.rs