Jelički dukat proizvodi Predrag
Prodanović iz Pridvorice pored Čačka. Odličan dizajn boce i etikete čine ovu rakiju sve popularnijom na tržištu. Jelički Dukat jedan je od retkih proizvoda uopšte čija etiketa je napisana ćirilicom.
Boja: Burad u podrumima ove
destilerije stara su u proseku jedan vek, pa je boja rakije svetlo žuta do
svetlo ćilibarna, uprkos odležavanju od 12 godina.
Miris: Miris je jednostavno
presladak, čak do nedopadljivosti. Ima u njemu prolećnih cvetova i arome
šljive, ali negde u daljini, iza gustog oblaka vanile i šerbetastog karamela. Čačanska
lepotica daje parfemski pečat ovoj rakiji. Čačanska lepotica i Stenli – to su
šljive koje se prerađuju u ovu rakiju. Pisali smo o ovim sortama, po našem mišljenju, nedostojnim zamenama za Požegaču i Ranku. Jelički dukat je izvukao najbolje iz ove
dve sorte, a najviše zahvaljujući starenju u hrastovini.
Ukus je, gle čuda, presladak.
Previše vanile, biskvita, dečijeg keksa, sladoleda. Da, onih sladoleda iz
detinjstva, oba su na štapiću, jedan od vanile, a drugi sa rumom. Osetićete ovde dosta ukusa koji kruže oko istog, desertnog centra. Lešnik i rogač, akcenat kestena, sutlijaš sa cimetom. Atipična rakija svoje vrste. Mogli bismo
da utemeljimo grupu konditorskih rakija
i da u nju, za sada, svrstamo Gordu i
Jelički dukat. Za sve one koji najčešće ne piju rakiju, a hteli bi da je zavole. Pored bukea, slična im
je cena, kao i korišćene sorte šljive (Čačanska rodna i Čačanska lepotica).
Ipak, rakija Jelički dukat bila je Šampion Kvaliteta novosadskog sajma
2002. godine, a dobila je i veliku
zlatnu medalju za 2003. godinu. Mi smo pili rakiju proizvedenu 2002. godine. Da vidimo kuda će krenuti dalje, a sva je
prilika da želi preko sveta.
Ocena - srebro - 83 od 100 bodova
Skinny - Failure
Ocena - srebro - 83 od 100 bodova
Skinny - Failure
neobicna rakija. slicna viskiju samim Tim sa cudnim vestackim sladunjavim ukusom. Imamo mnogo bolje rakie na nasem trzistu i daleko pristipavnijih po ceni.
ОдговориИзбришиIskreno, blago razočarenje. Previše je tu nečega što ne bi trebalo da bude u rakiji od šljiva. Pomalo podseća na viski. Stičem utisak da se, osim šljiva, u ovoj rakiji našlo nešto što veze nema sa šljivom, a to nešto mi se uopšte ne dopada. Sve u svemu, šteta je za jednu rakiju ovakvog kvaliteta da bude 12 godina u buretu. Protraćeno vreme. A s obzirom na cenu, toplo ne preporučujem.
ОдговориИзбриши