23. 4. 2014.

Stara Klekovača Simić

Šljivovica sa aromom kleke spada u specijalne rakije, a dobija se destilacijom fermentisanih plodova grma kleke, četinarske biljke iz roda čempresa (Fructus juniperi communis) i fermentisanih plodova šljive.  Takođe, može se dobiti i dodavanjem odgovarajuće količine kleke direktno u rakiju šljivovicu. 

Dodavanje kleke pićima stara je praksa na tlu Evrope. U Austriji i Nemačkoj takvo  piće se zove wacholder i steinhäger a osnova je žitna rakija, ili rafinisani etanol. U Rusiji se votka sa klekom zove mužilovka, u Češkoj borovička, na Istri peku rakiju od kleke koju zovu brinjevac. Mnoga nacionalna pića imaju u sebi ovaj plod, s tim da je holandski jenever daleki predak svim ovim varijantama. Kao što se može i pretpostaviti, a isti je slučaj i sa svim ostalim dodacima kod alkoholnih pića, kleka se prvo dodavala da pokrije neprijatan miris i ukus pićima koja su spravljana na primitivan način i po nerazvijenoj tehnologiji.  Holanđani i Belgijanci su počeli da dodaju ovu biljku u destilate od različitih žitarica kao i od sirupa melase da bi dobili liker koji su nazvali jenever. Ovo piće je Vilijam III Oranjski preneo u Englesku kada je postao kralj te zemlje, a Englezi su dodavanjem različitih začinskih biljaka stvorili jedno od najpoznatijih pića na svetu, džin.   

Rakija klekovača je srpska verzija džina, ako mogu da napravim tako poređenje, s tim što je klekovača piće sa mnogo više potencijala koji leži u mogućnosti da se za njega koristi kvalitetna šljivovica, odležala u kvalitetnim hrastovim buradima koja joj daju mekoću, izbalansiranost i boju. Posle nekoliko godina starenja, srpska klekovača postaje visoko kvalitetno piće u rangu konjaka i single maltova. Ova rakija je brend Zapadne Srbije, u zavisnosti od toga koga pitate, saznaćete da je rodno mesto klekovače Bajina Bašta, Čačak, Užice, Gornji Milanovac i tako redom. 

Sa planine Tare, iz podruma Simić, dolazi nam još jedna zanimljiva rakija, prepečenica sa dodatkom kleke, iliti, kako piše na etiketi Natural plum brandy with Gin brandy.
Boja: Boja ove rakije je boja žutog zlata sa blagim maslinastim odsjajem, bistrina je odlična.
Aroma: Izrazito floralna, ruzmarin, cvet zove, lovor u kombinaciji sa citrusima. Ima malo mirisa kvalitetnog rajnskog rizlinga.
Ukus: Pored kleke, osvežavajući ukus začinskog bilja u kombinaciji sa blagom kiselošću, ovde pre svega mislim na prijatnu kiselost, nešto slično ukusu sumaka (sumak je bliskoistočni začin koji raste divlje u prirodi, poznatiji je kao pustinjski limun). Finiš je srednji, u njemu ima aromatične ljutine belog bibera ali se i razvijaju note koje dolaze od odležale šljivovice, pre svega vanila, ukus lešnika, svežih badema i suvih šljiva.
Zaključak: Jako dopadljiva rakija, nije pretenciozna, ne traži potpunu pažnju kada je pijete. Nazvao bih je dnevnom rakijom, ima veoma intezivan nastup ali zaokružen i smiren finiš. Definitivno još jedan biser iz podruma u selu Kokošica. Na kraju, bitno je istaći, cena ove rakije je jako povoljna računajući kvalitet koji za nju dobijete.
 


Ocena - srebro - 86 od 100 bodova

Robert Plant & The Sensational Space Shifters - Turn it Up

Нема коментара:

Постави коментар