27.04.2014.

Stara šljivovica Prima


Kada rakija šljivovica dovoljno dugo odleži u kvalitetnim hrastovim buradima, sa njom se dešava nešto posebno. Ona postaje piće vrhunskog kvaliteta, na pola puta između voćne rakije i francuskog konjaka. Ako još ovom zanatu pristupi pravi stručnjak i to nakon višedecenijske profesure na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, krajnji proizvod mora da bude pun pogodak. Upravo ovakvu jednu rakiju imamo pred sobom, a proizveo ju je prof. dr Radoslav Paunović (1927-2006), jedan od najvećih autoriteta u oblasti proizvodnje jakih alkoholnih pića u našem okruženju.
Navikli smo da rakiju pijemo kao aperitiv. Prima šljivovica, posle maratonskog sazrevanja u hrastovim buradima (dvadeset godina), ne zaslužuje da je brzopotezno saspete u grlo i navalite na hranu. Nju ćete radije popiti samu posle obroka, na sobnoj temperaturi, kao digestiv. A, što se tiče slaganja ukusa, rimuje se  sa goveđim pršutom, sušenim svinjskim vratom, kao i sa kvalitetnom crnom čokoladom. 

Boja ove rakije je tamnoćilibarna, gotovo mrka.
Veoma stara pića teško isparavaju, pa tako i Prima rakija treba neko vreme da ostane u čaši pre nego što je probate.
Mirišite je bar nekoliko minuta, a ona će uzvratiti bogatim utiskom sačinjenim od brojnih mirisnih komponenata. Buke je pun, harmoničan i slojevit. Smenjuju se note ruma i konjaka, hrasta i vanile, tamnog šećera i ananasa.
Ukus je pun, somotast i blago opor. Stiže nam, sada već topljeni, muscovado šećer i kandirana kora narandže. Finiš ostaje u notama crnog čaja sa bergamotom, kože i mandarine. Kada popijete rakiju, miris u čaši može dosta toga da vam saopšti. Kod Prime to su orasi i smilje.
Primećujmo da se tipičnost šljivovice gotovo izgubila pod složenim začinskim kompleksom, pa je teško nalazimo u naknadnom delu ukusa. Ali, to je upravo poenta ovog pića – znate da je proizvedeno od šljive, a imate preimućstvo da uživate u brojnim čulnim senzacijama koje ono sa sobom nosi. I, ne manje važno, ona nema mana koje sa sobom nose rđavo proizvedene šljivovice. Počastite sebe ovim pićem.

                                             Ocena -  zlato - 92 od 100 bodova
Status Quo - Gerdundula

Нема коментара:

Постави коментар