15. 4. 2014.

Živač Šljiva





Da se poznavaoci rakija regrutuju iz redova školovanih enologa, to smo znali. Ali, kada neko poseduje i vodi uspešnu vinariju, verujemo da samo prilična doza ljubavi i entuzijazma dovodi do odluke da se oproba i u proizvodnji rakije. Najčešće se vlasnici vinskih podruma odluče na proizvodnju lozove rakije, ili žestokih pića tipa konjak. Na ovom blogu skoro isključivo pišemo o rakiji od šljive i upravo na ovom polju ima priliku da se dokaže vinarija Poznanić.  I evo, pred nama stoji jedna prava dama. 
Boja: Rakija je svetlo žute boje i dobre bistrine.  
Miris: Kao kod dobrih parfema, za sobom ostavlja miris autohtonih sorti, najverovatnije coupage nekoliko rakijskih sorti šljiva. Blago začinski i nadasve voćni aromatični kompleks. 
Ukus: 45 procenata alkohola nagoveštava ozbiljno iskustvo pri pijenju, dok na nepcu ostavlja atmosferu osunčanog polja sitnih cvetova. Posle kratke dnevne šetnje po vrelom letnjem danu, ubrzo nailazimo na prirodan hlad - finiš je srednje suv i prijatan. Kroz prozor, na staklu čaše, ostaju sitne kapi u grozdovima. Počinje letnja kiša...
Ako bi rakija imala rod, ovo bi bila ženska rakija. Ne rakija za žene, već rakija ženstvena, mlada dama lepih manira i istančanog ukusa. Svesna svoje lepote, ne teži da se dopadne, već diskretno mami. Mlada, a zrela, Živač šljivovica obećava da će, s iskustvom, biti još bolja. Odličan aperitiv i idealan poklon.
                                                                                    

                                                   Ocena - srebro - 85 od 100 bodova

 






Nouvelle Vague - In a Manner of Speaking



Нема коментара:

Постави коментар