Naša PričaBlog Rakija, uglavnom nastao je kao želja da predstavimo srpsku rakiju kao kvalitetan, urban i motivišući proizvod. Bilo nam je dosta estetike u čijem su fokusu pijanstvo i primitivizam, pa smo se upustili u višegodišnje istraživanje. Oslanjajući se na škotska i francuska iskustva, počeli smo da pišemo naše impresije o pojedinim rakijskim brendovima, objavljujemo fotografije, kreiramo recenzije. 

Rakija, uglavnom trenutno predstavlja koncept koji stoji na dva stuba. Prvi stub su recenzije i priče koje se objavljuju na blogu, u njima objašnjavamo, ohrabrujemo, podučavamo. Drugi stub su rakijski događaji, rakijski masterclassovi koje organizujemo za ljubitelje, entuzijaste i zainteresovane građane. Pored ovoga, bili smo ocenjivači na nekoliko rakijskih festivala, sarađujemo sa poznatim internet portalima, držimo radionice obuke za profesionalno osoblje.

Kako i zašto dajemo ocene?

Ocene na našoj bodovnoj skali (maksimalno 100 bodova) su zbir objektivnih i subjektivnih činilaca. U pitanju je modifikovani Buks-Baumanov sistem od 20 bodova koji smo pomnožili sa pet radi lakšeg zaokruživanja ocena:

·         Boja ................. 5 
·         Bistrina ............ 5
·         Tipičnost ......... 10
·         Miris ............... 30
·         Ukus ............... 50

Naglašavamo da pored ovih relativno objektivnih osobina svake rakije, ukupan zbir bodova zavisi od ukupnog utiska, odnosa cene i kvaliteta, starosti rakije, kao i od sorti voća od kojeg je rakija proizvedena. Na sve ovo osvrćemo se u našim tekstovima, sa naglaskom na degustacione note. Ocena je tu da, na kraju, pozicionira svaku rakiju i orijentaciono predstavi čitaocu naš sud ukusa o njoj. 

Ilija i Zoran - Rakija, uglavnom
·         
3 коментара:

 1. Voleo bi da i nepoznati proizvodjaci dobiju sansu.
  Rakiju proizvodim vise od 20 god. Beogradjanin sam ali imam sljivar sa preko 100 stabala sljiva Ranke i Madzarke.
  Sljive nisu prskane nikada i radjaju svake druge godine.
  Posto ne proizvodim velike kolicine rakije trudim se da ima sve osobine koje ste vi nabrojali.
  Prodajem rakiju staru samo od 4 godine pa nadalje.
  Rakija se nalazi u hrastovim buricima a posle 4 godine prebacujem ih u staklenu ambalazu da bi ukus ostao trajno isti
  Pozdrav Dragan Stojanovic

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман6. 12. 2023. 16:51:00

  Попије Бато на дну је злато ,Mili Bože koja li je jača dali šljiva kruška ili lozovača. Djuki

  ОдговориИзбриши