4. 1. 2021.

Akademska rakija - šljivovica

 
 
 
Koliko se priča o promociji srpske rakija pomera ka napred dobar je pokazatelj dinamičan život rakijskih etiketa na društvenim mrežama koje služe za vizualno eksponiranje brendova. Ovde se pre svega misli na mrežu Instagram, ali i niz drugih u čijem su fokusu dobra fotografija, kvalitetan kratak video i interesantan crtež. Ove rakije počeli smo da zovemo Instagram rakije, bez želje da ovo zvuči pejorativno. Sećamo se vremena kada se na internet prostoru nije mogla naći ni jedna afirmativna fotografija vezana za rakijske teme. Sada je to potpuno drugačije, poboljšale su se etikete, prikazuju se geografski prostori odakle dolaze rakija, uz pomoć fotografije prikazuje se ceo proces proizvodnje, od voćnjaka do bureta. Tim bloga Rakija, uglavnom je tokom nesrećne 2020. godine istraživao ovaj prostor i probao rakije koje se ne mogu naći na slobodnom tržištu tako lako, ali žive veoma dinamično kroz vizuelno predstavljanje. Da budemo iskreni, većina ovih rakija  bila
je lošeg kvaliteta. Neke čak i ne postoje van stranica društvenih mreža ili su tek u povoju. Mora se razumeti da je vizuelna prezentacija samo vrh čitave građevine koju čini kvalitet. Tek kada se kvalitetna rakija dobro ispromoviše dobija se uspešan brend. Međutim, bilo je i par pozitivnih primera među rakijama sa instagrama.
 

 
 
Danas predstavljamo jednu kvalitetnu rakiju koju smo našli u virtuelnom prostoru. Akademska rakija je brend koji je pokrenuo mladi i ambiciozni Novosađanin Stefan Dujović. Uložio je puno truda, bio spreman da sluša i uči. Ove osobine su, inače, retke kod mladih vlasnika destilerija. Često „novajlije“ žele samo pohvale, brz uspeh i dostignuće, ne shvatajući da je proizvodnja rakije takmičenje u strpljenju. Sirovine za Akademsku šljivovicu dolaze iz Šumadije, Aleksandrovca i Fruške gore, iz ovih voćarskih regiona naše zemlje Stefan nabavlja požegaču, čačansku rodnu i lepoticu i moravku. Veoma zanimljiv sortni sastav koji je dao veoma dobre rezultate. Rakija koju smo probali ispečena je pre godinu i po dana, a u novom hrastovom buretu bila je sedam meseci. Krajnji proizvod je rakija ostavljena na 43% alkohola. Stefan nam je ispričao da je ideja za Akademsku rakiju nastala sasvim slučajno 2015. godine kada je sa svojim saradnicima odlučio da nakon dužeg vremena teoretisanja, degustiranja i prikupljanja znanja o procesima proizvodnje rakije ispeče svoju prvu rakiju. To vatreno krštenje se pokazalo uspešnim pa ko god da je probao, tražio je još. Tako su iz godine u godinu, polako, povećavali kapacitete. Rastom i prakticnog znanja o procesima fermentacije i destilacije, odvažili su se da probaju i sa drugim voćem sem šljive. Pošto su svi članovi ove rakijske družine bili prijatelji sa fakulteta, proizvod su nazvali Akademska rakija. Danas prave rakiju čak i od ananasa. O toj rakiji neki drugi put. 
 


 
Boja: svetlo žuta boja rakije koja je kratko provela u mladoj hrastovinu. Boja može da nagovesti miris i ukus. Miris: vanila, kamilica, zeleni biber. Zanimljiv i uzbudljiv. Ukus: hrast, vanila, cvetne arome i začini. Jako dobro odrađena kupaža. Malo jače se oseća hrast, čini se da je korišćeno blago nagorelo bure. Na kraju ukusa biljka čaj i dodir cimeta. Generalno slatkasta impresija, ali ne u lošem smislu. Oseća se i koštica na naknadnom delu ukusa. Akademska rakija je dobar početak, od ove destilerije i njenog vlasnika očekujemo prave rezultate u budućnosti. Kad neko tek krene sa proizvodnjom i izbaci ovakvu rakiju definitivno se svrstava u talentovane igrače. Kupaža rakije je dobro odrađena, tehnički deo sasvim solidno, rakija je pitka i prijatna. Fale joj godine u dobrom buretu i dodir majstorske ruke koji bi zaokružio ukus i umesto tri tačke koje stoje na kraju, napisao dobar zaključak. Ova rakija se obraća mlađoj i urbanoj populaciji, odlična je da se naruči boca sa ledom u nekom klubu, mogu da je piju i momci i devojke. Umereno i odgovorno, naravno. 
 
Ocena -  Velika srebrna - 89 od 100 bodova

2 коментара:

  1. Хвала на лепим и искреним речима, биће ми драго да након пар година и додатно прикупљеног знања поново ставимо под лупу Академску ракију и видимо где смо.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. 1. 2021. 23:01:00

    Veliki pozdrav i poštovanje za profesora Malovića.
    Preporuka za sledeću degustaciju:https://www.facebook.com/rakijafrunza/

    ОдговориИзбриши