18. 10. 2022.

Проковача

 


 

Проковача ракија од шљиве, нова је на тржишту регистрованих произвођача. И већ на самом почетку, све похвале за такву одлуку за коју знамо да није лака. Јован Младеновић, млади економиста није се дуго двоумио да након деде Михаила и оца Драгана Младеновића - Проке настави производњу ракије у Барајеву, правом шумадијском насељу Београда. И заиста, ради се о правој породичној производњи: нема запослених радника сем уже породице, свака шљива прошла је кроз њихове руке, од џакова преко казана, па све до бурета и боце. И кад смо код боце, све похвале за облик и етикету која је упечатљива и препознатљива. Коришћена су оба писма, а на логотипу је стриповски стилизовани портрет харизматичног газда Проке.

 

Ракија нема изражених мана, дестилација је обављена перфектно, коштице се одвајају, а коначан производ сведен је на ефектну јачину од 43% алкохола. Сорте коришћење за овај лот биле су 30% маџарка и 70% чачанска родна. Ова ракија конкретно добијена је на класичном бакарном казану од  120 литара уз коришћење малог дефлегматора с преливним системом. Меке ракије од обе сорте помешане су и остављене неколико недеља да се стабилизују. Ипак, током друге дестилације фракције су строго одвајане, тако да је срце ракије јачине од 65%, након пар месеци стабилизације у иноксу, изливено у храстову бурад од 150 литара. Баш оваква, релативно мала бурад дала су завршни акорд укусу ове ракије – у питању је средње тостиран храст китњак. Данас Младеновићи имају казан од 350 литара, а преради се око 50 тона шљиве годишње.


Леп мирис, благо надимљен, баш како треба (подсетимо се буради од храста китњака, средње нагорелости). Тренд нагоревања буради даје добре резултате у ракијском свету, може се рећи да овакав ароматски профил проналази пут до све шире публике, а Проковача је једна од таквих ракија. Све похвале! Цветни профил, разигране воћне киселине, ненаметљива слаткоћа карамела и ваниле, као и пријатна горчина храста. Већ дуже време на блогу Ракија, углавном призивамо ракију од шљиве која би покрила непопуњен простор између младих и премијум ракија, а да притом не упадне у замку тзв. непотребних, конфекцијских ракија. Пред нама је добар пример ракије која припада овом сегменту, ракија за "средњу полицу". То никако не значи да она није квалитетна, напротив. Проковача је стара три године, тако да не можемо да очекујемо сложеније нијансе ароме, али треба сачекати старије дестилате из ове дестилерије којима предвиђамо лепе резултате.

 

Оцена - Велика сребрна - 89 од 100 бодова



5 коментара:

  1. Imao sam priliku da probam ovu rakiju iz "komšiluka" među prvima nakon njenog izlaska na tržište: odlična rakija još boljeg potencijala. Ukoliko to bude barem delimično poslovna strategija Prokovače, očekujem prave rakijske bisere za 5-10 godina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Петре, описана ракија је буквално прво издање, децембар 2021.

      Избриши
  2. Анониман18. 10. 2022. 21:40:00

    Bravo za moje Drage komšije!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Izuzetno pitka rakija, ne grebe grlo, ne izaziva pravljenje grimase posle dobroooog gutljaja i uvek traži još da se dolije niz ždrelo.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja bih da pohvalim dizajn boce. Dopada mi se.

    ОдговориИзбриши