14. 4. 2022.

Шумадијска ракијска тура

 

Рекао бих да је ово била „Велика шумадијска ракијска тура“, али оклевам, јер верујем да је ово само део први. Сигуран сам да ће се ова тура развијати, па ће знатижељни страни туриста, искусни ракијољубац, или било ко кога занима чега то све има у срцу Шумадије, моћи да изабере. Други пролећни викенд ове сезоне, у календару обележен као заузет, а све (буквално све) организовало је неколико људи из Туристичке организације града Крагујевца.

Кренули смо изјутра из Београда, и кружили два дана, баш као и киша, око Крагујевца. Хладњикаво време баш је распалило апетит за ракију, а и за добру храну. Да се одмах разумемо, одабир је пао на ове четири, од двоцифреног броја успешних ракијских тачака, због квалитета ракија, али и  услова за пријем и дегустацију већег броја људи. Жировница и Стари храст, Подрум Певац у Цветојевцу, сутрадан Алексић у Губеревцу, а на крају још и Завет у Чумићу. Успут нам није занедостајало ни материјалне културе и историје града Крагујевца, а све то било је проткано информативним и надахнутим приповедањем водичице Емине. 

 


 

Стари храст већ доста дуго постоји у винско-ракијском свету, али отићи тамо и бити њихов гост, посве је другачије искуство. Одлични услови за дегустацију  воћних ракија, а све то упарено с укусним залогајима локалне хране. Док чекамо посету старом храсту ( старом 250 година!) по којем је подрум добио име, уживамо, На крају, у квалитетном вињаку добијеном од прокупца.

Поподневни део првог дана наше туре обележила је посета Винско ракијском хабу, а ово место остало нам је у најбољем сећању након оцењивања у новембру прошле године. Ово место кључно је за развој крагујевачке ракијске сцене, јер тамо можете и да пробате, али и да купите одабране шумадијске ракије.

 


 

Субота је вече, па нам се ваља мало и провести пре спавања, али и тај провод треба да буде у истом смеру - ракијском. Одвезли смо се до села Цветојевац и подрума Певац. А тамо, рекло би се сасвим неочекивано, наилазимо на прави ноћни бар, speak easy клуб. Идеално место да изведете стране туристе, место где можете лепо да се проведете, уз добру музику. Певац производи ракије новог, помодног карактера, презентоване на исти такав атрактиван начин. Нама се највише допао производ који је још у настајању; рећи ћемо само да ће то бити јако добар вињак! 

 


Други дан туре обележиле су две истакнуте дестилерије, већ одавно познате читаоцима нашег блога. У дестилерији Алексић Први из Губеревца уживали смо, не само у Гружанској златној нити, већ и у кулинарским специјалитетима домаћице породичног имања госпође Владанке Алексић, победнице многих кулинарских такмичења. То је био гастрономски врхунац наше посете. Из ове дестилерије ускоро можете очекивати нова ракијска изненађења. Рецимо само да ће изненађење бити двадесет година старо! 

 


 

У селу Чумић, од сопственог воћа, породица Мијаиловић производи читав спектар врхунских Завет ракија: од траварице добродошлице преко, шљиве од кајсије, и виљамовке, па да својих адута – старих шљивових препеченица које су у храстовим бурадима сазревале  5, 10 и 15 година. Последњу смо дегустирали ракију названу "190" јер је толико година стара традиција производње ракија Завет. Ова изванредна ракија победила је на трећем Шумадијском оцењивању квалитета ракија, крајем прошле године. Да ужитак буде већи, све ракије дегустирали смо уз посебне залогаје за сваку врсту. Слагање хране и пића  сјајно је осмишљено и представља истински ужитак за сва чула.

Још једном хвала Градској туристичкој организацији Крагујевац која је препознала потенцијал који нуди ракијска сцена овог дела Србије. А, то је баш леп део Србије. Уздравље до следећег пута!

 

1 коментар: