31. 3. 2021.

Premier loza

 


 

 

Ako ste redovan posetilac bloga Rakija, uglavnom, verovatno ste naišli na tekst o Promont destileriji  koja proizvodi rakije Premier. Još tada smo se namerili da, kao osvedočeni zaljubljenici u šljivovicu, napadnemo svoja čula ostalim voćnim rakijama i, kao što ste mogli da pročitate, baš smo se dobro proveli. Sada, po prvi put na našem blogu, objavljujemo prikaz jedne rakije od grožđa, popularne lozovače. I to ne bilo kakve, već rakije proizvedene od sorte muskat hamburg. Muskat hamburg je crna stona, vinska i rakijska sorta grožđa nastala u Engleskoj, a kod nas se odavno gaji u većini vinogorja. Bujna je sorta, ima veliki grozd i dugačku, drvenastu petelјku. Spada u pozne sorte, sazreva u takozvanoj trećoj epohi, a prinos je od 15.000 do 20.000 kilograma grožđa po hektaru. Od ovog grožđa intenzivne muskatne arome dobija se rakija vrhunskog, po mnogim stručnjacima možda i najbolјeg kvaliteta. Kad smo već kod čuvene muskatne arome, oduvek mi je kod lozovača bilo važno da se ono „muskatno“ na mirisu ne svede samo na sladunjavo. Znate onu aromu koja nagoveštava sladak ukus gde mu možda i nije mesto? Srećom, kod ove rakije, to nije slučaj.

 

 

Premier loza, u duhu prepoznatljivog asortimana, ostaje bezbojna. Posle završene destilacije u cilju harmonizacije destilata, destilat od grožđa odležava dve godine u tankovima od inoksa. Alkoholna jačina je 43,0%, što se čini kao dobra odluka, pogotovu kad znamo da lozovače mogu da iznesu i koji procenat više. Dobro je i to što se Premier rakije pakuju i ova u mala,  praktična staklena pakovanja od 0,05 litra. Iz takve bočice smo je i probali.

Miris ove rakije je razvijen i sigurno predstavlja njen najjači adut. Muskatan, cvetan, ratluk s ružom, ali ne previše sladak. Grožđe, miris kajsije, uz atmosferu kvalitetnog vinskog podruma.

Ukus je čist, bez primesa i oscilacija. Sve je odmah jasno: destilacija izvedena besprekorno, a sirovina odlična. Otmeno i nenapadno. Suv finiš, blago biberast i začinski. Atmosfera pomalo svečana, arome podsećaju na zimske kolače sa suvim voćem i grožđem. Trebalo je uz ovu rakiju još zimus uživati pored vatre, mada nije loše društvo ni za ove rane prolećne noći.

 

                                    Ocena - Zlato - 90 od 100 bodova


1 коментар:

  1. Анониман7. 5. 2021. 12:23:00

    Имао сам прилику да пробам представљену ракију пре 2 године. Била је у малом паковању -флашица од 0,5 dl, ако се добро сећам. По приорди нисам склон искључивости, али за ову ракију могу слободно да кажем да је спада у 2 најогре ракије које сам у животу пробао. Да морам да је класификујем, рекао бих да спада у групу непотребних рекија, који сте описали у тексту од пре неку годину.

    ОдговориИзбриши