Odavno nismo išli na
sever. Zapravo, kad smo prelistali sve postove unazad, videli smo da pored
Festivala mlade rakije u Ljutovu i posete Novom Slankamenu, nema nekih prikaza
vojvođanskih rakija, niti rakijskih putopisa.
S druge strane, već dugo merkamo vlasnicu priznanja „najbolje iz
Vojvodine“ – destileriju Promont koja proizvodi mnogostruko nagrađivane rakije
Premier. Listom bezbojne, voćne rakije
ove kompanije gde god da se pojave, kući se vraćaju ovenčane visokim
priznanjima. Kao dokazani ljubitelji šljivovih prepečenica, odlučili smo se da
na ovaj izlet krenemo baš s namerom da izletimo iz dosadašnje zone komfora i
svoja čula usmerimo ka ostalim voćnim rakijama. Na ovaj izlet krenuli smo u pojačanom sastavu, što se vidi po fotografijama našeg prijatelja Dragana Bosnića. Da bismo svoje iskustvo još
više obogatili, isplanirali smo da nakon ove destinacije posetimo i jedan
vinsko-rakijski podrum u Sremskim Karlovcima.
O tome detaljnije u posebnom postu na našem blogu.
Proizvodnju rakije u
Srbiji grubo možemo da podelimo na zanatsku i industrijsku. U okviru ove dve
grupe možemo da napravimo još dosta podela, ali ako se zadržimo samo na dve,
videćemo da i nema baš puno ovih industrijskih. Promont distillery spada u najsavremenije destilerije rakije u
zemlji, a sigurno je najsavremenija od onih koje smo mi do sada posetili. Iako zanimljiv i informativan, obilazak
proizvodnog pogona ne bi bio potpun da nismo polagano degustirali čitavu lepezu
rakija koje ova destilerija nudi. Ova degustacija bila je zanačajna, pre svega, kao dokaz da se na modernim destilacionim aparatima mogu proizvesti voćne rakije vrhunskog kvaliteta, bez gubitka primarnih sortnih aroma.
Rakije smo poređali ovako: kajsija, dunja, šljiva, vilijamovka, loza. Svaka rakija zaslužuje poseban tekst, ali ako bismo sada morali da kažemo po nekoliko reči, onda neka to bude ovako:
Rakije smo poređali ovako: kajsija, dunja, šljiva, vilijamovka, loza. Svaka rakija zaslužuje poseban tekst, ali ako bismo sada morali da kažemo po nekoliko reči, onda neka to bude ovako:
- Kajsija – jedna od najlepših kajsijevača koje smo probali
- Dunja – ko je probao pravu dunjevaču, zna da je ova filigranski proizvedena
- Šljiva – bezbojna rakija od šljive Požegače, prava retkost na tržištu
- Vilijamovka – tipičnost sortne arome za udžbenike
- Loza – aromatična lozovača proizvedena od sorte Muskat Hamburg
Probao sam prvi put neke njihove rakije na festivalu rakije u domu sindikata prosle godine. Iz prve, kada sam video kako se zove firma, pomislio sam na nešto drugo, jer ime nema baš neke sličnosti sa delatnošću... Ali su zato rakije fenomenalne, baš kako ste ih opisali ovde!
ОдговориИзбришиNebojša, drago mi je da nam se utisci slažu!
ОдговориИзбришиNakon ovoga teksta dodje mi da se preselim u Sremske Karlovce. Hvala. Ziveli.
ОдговориИзбришиRakija od šljive vam je fatastična pobaosam . Svaka čas. Interesujeme dali kupujete meku prepečenicu od šljive od 30 stepeni
ОдговориИзбриши