Već smo pisali da je omiljeni tip šljivovice tima bloga Rakija, uglavnom rakija od šljive požegače ili crvene ranke, koja je ležala u hrastovom buretu barem deset godina, kod koje nisu strogo odvajane frakcije i koja je starila u provetrenoj kačari sa puno prostora za disanje rakije. Iskustvo nam je objasnilo da se početne sitne mane prilikom pečenja, prisustvo prvenca, blagi patočni tonovi, kod rakija od autohtonih šljiva kroz vreme i prilikom kvalitetnog starenja, pretvaraju u sjajne note ukusa i mirisa. Da bi se to desilo potrebne su decenije, što starenja u buretu na početku, što odležavanja u staklu posle.
Danas je
upravo takva rakija pred nama, šljivovica Nada, proizvod Zorana Radivojevića iz
Krupnja. Zoran ima sopstvene zasade šljive u selu Tomanj, u čuvenoj Rađevini.
Sve šljive idu u neku od prepečenica koje proizvodi. Nama su na degustaciju
poslate dve rakije, Nada, šljivovica od 100% šljive požegače i šljivova
prepečenica od šljive stenlej. Koncentrisaćemo se na prvu, iako i druga rakija
ima odličan kvalitet.
Zoran je uporni zastupnik što tradicionalnijeg pečenja rakije, isključivo koristi bakarni kazan od 120 litara, iako odavno ima potrebu za većim i bržim. Međutim, upravo ta zapremina daje sjajne rakijske rezultate. Takođe, odvajanje frakcija je blaže kada se peče požegača, a radikalnije kada se peče stenlej. Međutim, najveća tajna, ili tačnije rečeno, veština, koju Zoran primenjuje je umeće negovanja rakije kroz odležavanje u vrhunskom, specijalno pripremljenom hrastovom buretu. Koristi isključivo stabla koja rastu u ataru njegovog sela.
Ovaj
destiler je veliki zaljubljenik u hrast, tako da su mu veoma bliski eksperimenti
sa rakijama i drvetom. Zoran ne beži i od uparivanja sa hrastom čak i onih
destilata koje skoro niko ne stavlja u bure. U njegovom podrumu naći ćete
rakiju od kupine koja je starila u sudu od hrastovog drveta, stare rakija od
autohtonih sorti krušaka takiše i karamuta.
Burad u
kojima odležava šljivovica Nada relativno su male zapremine, koje se kreću od 100 do
150 litara. U malom buretu rakija brže stari i brže dobija note karamele,
vanile, kokosa, višnje. Jedan od saveta da se dobije ovakva lepezasta aroma
rakije je i da se posle najmanje pet godina u buretu rakija pretoči u staklo i odmara još toliko vremena. Takođe, posle svakog starenja duge bureta se stružu i
odstranjuje se površinski sloj koji je ispošćen usled kontakta sa alkoholom. Tako se sud sprema za sledeće punjenje. Ova tehnika je poznata i u indusriji
malt viskija gde svaka bolja destilerija ima svoj pinterski tim upravo zbog
ovog podmlađivanja buradi. Šljivovica
Nada nam se ovako predstavila.
Miris: borovnice, glog, hrast, biber. Sjajan nenapadan miris koji nagoveštava raskošan i lepezast ukus. Što se duže miriše i što rakija duže stoji u čaši miris je sve uzbudljiviji. Koža, suva šljiva, liker od kafe, slad, miris podruma.
Ukus: prijatni
citrusi, limeta pre svega. Kiselost drenjine i šumskih bobica, vanila, banana,
višnja i čokolada. Muskovado šećer i rum u završnici. Šeri vino na afteru koji
traje dovoljno dugo da shvatite da je pred vama nešto na šta ne nailazite svaki
dan. Odličan ukus, uzbudljiv a ipak stabilan.
Zaključak:
šljivovica Nada je još jedna sjajna rakija koju smo probali na Festivalu "Rakija
i rakijaši 2019. godine u Pančevu. Zanimljiva boca od pola litra sa jasnim i
transparentnim podacima na etiketi odmah nam je privukla pažnju. Probali smo je u društvu
iskusnih rakijaša i svi smo se složili da je u pitanju vrhunski kvalitet. Istina, kasnije se javila bojazan da smo možda u Pančevu bili previše raspoloženi, poneseni odličnom organizacijom i druženjem sa dragim prijateljima iz rakijske industrije, posumnjali smo da nam se rakija učinila boljom nego što stvarno jeste. Ponekad se upravo to
događa i treba biti oprezan sa prvim utiskom posebno ako pijete u društvu.
Ponekad vas ponese atmosfera, nekada vam je neprijatno da imate drugačije
mišljenje od ostatka društva, nekada vam nije ni bitno je li rakija odlična ili samo
dobra. U slučaju Nade utisci sa festivala su se poklopili sa detaljnom
degustacijom koju je obavio tim Rakija, uglavnom. Ohrabrujemo Zorana
Radivojevića da odlučnije iskorači na scenu rakijske Srbije, definitivno ima šta
da ponudi.
Ocena - Velika zlatna - 93 od 100 bodova
Bravo gosn Ilija ..Sjajan text.. Moze li se dobiti ( eventualno) informacija o ceni pozegace .. i ako je moguce GDE je moguce kupiti/narucit odredjenu kolicinu!POZDRAV I SVAKO DOBRO!
ОдговориИзбриши