21. 11. 2016.

Sreten Gudurić – užička klekovača i nanovačaAko verujete da će se u budućnosti formirati ozbiljan aukcijski život na rakijskoj sceni Srbije, ako ste spremni da uložite u rakiju koja je već deo rakijske istorije ove zemlje, sa nadom da će joj se vrednost upetostručiti, preporučio bih poslednje boce iz destilerije Sreten Gudurić iz Užica. Kvalitet je izvrstan, napravljene su od autohtone sorte Trnovače, jako predana i stručna tehnološkinja ih je osmislila i proizvela, što ovu rakiju čini kolekcionarskim primerkom.
 

 
 
Naime, iza ovih rakija stoji posvećenost gospođe Vere Vulović, jedne od retkih ženskih stručnjaka za rakiju u našoj zemlji. Počela je karijeru u Gojnoj gori, jednoj od nekoliko užičkih destilerija, a kasnije je bila tehnolog u Inex klekovači, najpoznatijoj rakijarnici iz Užica. Veliki je borac za očuvanje šljive trnovače (jakljanke), kao i za standardizovanje šljivovice sa venjom (klekom).
Rakije Inex klekovače su bile ambasadori ukusa Zapadne Srbije decenijama, užička klekovača konkretno, uz onu iz Bajine Bašte, bila je najpoznatija rakija sa klekom u SFRJ. Zanimljivo je istaći da se upravo rakija iz ove destilerije pojavljuje u čuvenom filmu Ingmara Bergmana Tišina.
Rakije koje su izlazile pod firmom Sreten Gudurić nastavak su iste škole koja je postojala u Inex klekovači tako da se pristup i kvalitet preneo na najpoznatiju užičku pekarsku firmu. Na žalost, posle privatizacije firme Sreten Gudurić nestalo je volje da se nastavi rakijska tradicija tako da je ova rakija, slobodno možemo da kažemo, žrtva tranzicije realnog i finansijskog sektora u Srbiji.
Kada pogledate pakovanja ovih rakija vidite da su spremane za velika dela, italijanske boce, lep dizajn, kvalitetne etikete. Pored kvalitetnog predstavljanja i sama rakija je izuzetnog kvaliteta, mi smo naročito bili zadovoljni kvalitetom klekovače i nanovače. 

 
Klekovača Steren Gudurić
 
Boja: zlatno žuta, klasična boja rakije iz hrastovine.
Miris: kleka je u ovoj rakiji skroz smirena, dobila je miris lekovitih trava pa miriše na suv planinski otkos, tako da se ova rakija po mirisu skroz približila travaricama. U svakom slučaju, izuzetno prijatno. Miris borovih iglica, to je nota koja se oseća kod odležale šljivove prepečenice od sorte trnovača/ jakljanka, jako lepo se uklapa u šumsko livadsku atmosferu koju gradi rakija. Tu su još miris suvog pčelinjeg saća, ne svežeg meda, već upravo neke medne suvoće. Na kraju dodir kamilice.
Ukus: Na početku ponovo saće pa onda blag ukus suve šljive. Ovo je jako lepo izbalansirana rakija, miris lepo prati ukus, a ništa nije prejako i  previše izraženo. Na završnom delu ukusa gorčina lincure, tako da ova rakija do samog kraja nastavlja da gradi biljni identitet. 
 
                                          Ocena - Zlato - 92 od 100 bodova
 
 


 
Nanovača Sreten Gudurić
 
Boja: ćilibarna boja
Miris: pored nane, blagi miris bibera, četinara, cimeta. Lepo izražen i osvežavajući miris.
Ukus: herbalan i blag, nije se preteralo sa nanom već postoji jedan nežan dodir ove biljke preko izraženog ukusa šljivovice od trnovače. Osećaju se note zapečenih jabuka.
Zaključak: Kvalitetni proizvodi su pred nama. Ako bi pored svega pozitivnog što krasi ove rakije trebalo da nađem nešto što mi je malo zasmetalo to je prisustvo glicerina u nešto većoj meri.  Na ukusu se oseti prisustvo slatkasto uljaste tečnosti, odnosno šećernog alkohola.
 
                                           Ocena - Zlato - 91 od 100 bodova

Нема коментара:

Постави коментар