27. 11. 2016.

Rakija, uglavnom & Wine Jam: Originals




Wine Jam je koncept nastao kao ideja da se srpsko vino prikaže kao proizvod vredan pažnje  i da se podeli ideja o konzumiranju vina na način koji praktikuju osnivači ovog urbanog koncepta. Naime, Wine Jam preporučuje da se vino shvati kao element urbanog stava, kao sjajni ukras na jelci potkulturnog šarenila gradskog života. Jako sličan koncept onome kako blog Rakija, uglavnom gleda na rakiju, pa je tako došlo do saradnje kao prirodnog rezultata sličnih senzibiliteta.


U hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu 18. i 19. novembra održan je Wine Jam: Originals posvećen pitanju autohtonosti i vinskom i rakijskom identitetu Srbije. Vladan Stanojlovic Kika, osnivač festivala, pozvao je tim Rakija, uglavnom da održi kratko predavanje o autohtonim sortama šljiva u našoj zemlji i njihovom potencijalu za pravljenje vrhunske šljivovice.

 
Ovo je bila dobra prilika da se rakijska scena predstavi pred mnogo bolje organizovanom, modernijom, svesnijom, edukovanijom i bogatijom vinskom scenom. Kod vinara odavno postoji svest o neophodnosti kvalitetne prezentacije, saradnje i planskog pristupa. Jedini ozbiljan web prostor u Srbiji koji se bavi rakijama, Rakija, uglavnom, dao je sve od sebe da skrene pažnju na ogromni tržišni potencijal autohtonih sorti šljiva, na njihov kvalitet, ali i da podseti da nestajanjem takvih biljnih vrsta nestaje ceo jedan svet kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.



Naše predavanje nije bila žalopojka za prošlim vremenima ni diskusija o izložbi Staro voće Srbije, već priča o ogromnoj tržišnoj prednosti koju imaju rakije od autohtonih sorti, o potencijalu za postizanje dobre cene u budućnosti, ali i o tražnji koja postoji za ovim sortama i proizvodima od njih (velika je potražnja na tržištu za rakijom od rakijskih sorti, ali i za džemom, pekmezom, slatkim).


Fotografije: Ivana Čutura - www.vino.rs

Нема коментара:

Постави коментар