Ako ste ranije čitali
naš blog, primetili ste da je Stara Pesma jedna od prvih rakija o kojoj smo pisali, a pisali smo o dvema
šljivovim prepečenicama, starim pet i sedam godina. Zanimljivo je da smo pre
tačno godinu dana objavili i tekst o njihovoj, zaista posebnoj klekovači. U
selu Pepelj, rodnom mestu Stare Pesme, priča se da je baš jedan predak iz
porodice Ilić napravio prvu rakiju klekovaču u ovom kraju.
Ovoga puta hteli smo
malo više da saznamo o destileriji, njenim planovima i istoriji, a i da se
pobliže upoznamo sa procesom proizvodnje i odležavanja rakija. Porodica Ilić
već generacijama unazad proizvodi voćne rakije odličnog kvaliteta. Sem
neophodnog truda i tehnološkog znanja, za ovakav kvalitet rakije zaslužan je
mikrolokalitet sela Pepelj koje se nalazi na obroncima planine Tare, kada se
pođe od Bajine Bašte ka Užicu. Na imanju ove porodice postoji jedna južna padina
prekrivena sa preko hiljadu stabala šljive, a da biste znali gde se to nalazi, na par kilometara iza brda, nalazi se aerodrom Ponikve. Neposredna blizina šume, čista izvorska voda, južna
padina na idealnoj visini – pa to je već pola posla. Rakija se proizvodi na tradicionalan način u apratima za jednostruku destilaciju, a primenjuju se savremena teorijska saznanja iz oblasti proizvodnje voćnih rakija.
Sama destilerija, baš kao ni BB Klekovača, spolja ne izgleda "fensi", ali zato unutra ima sve što je potrebno za nastanak najnagrađivanijih voćnih rakija u poslednjoj deceniji. Iz ove rakijarnice, pored šljivovice, izlaze i rakije: dunjevača (bezbojna i stara), vilijamovka (sa plodom ili bez njega), kajsijevača, specijalne rakije sa medom, kao i travarica.
Stara Pesma nam uskoro
svima sprema iznenađenje, a to će biti još
„starija pesma“ – naime, imali smo tu
privilegiju da probamo nekoliko uzoraka kupaža za novu šljivovu prepečenicu
staru dvanaest godina. Mi smo našu kombinaciju ukusa i mirisa
odabrali, a videćemo koje će nijanse ove, zaista znalački proizvedene rakije,
završiti u boci. Narod bi kratko
savetovao: Ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je staro. Od Stare Pesme očekujte
samo najbolje.
Stara pesma, nove vrednosti. Koje sorte šljiva su zastupljene u voćnjaku?
ОдговориИзбришиDa, Stara Pesma, tradicija + inovacije = prava stvar. Požegača i Stenli!
ОдговориИзбришиPoštovana gospodo, nadovezujem se na vaš članak/tekst, premda pisana sada već pre 9 godina, s obzirom da sam nedavno u jednom maloprodajnom prestoničkom objektu u nekoliko navrata, sukcesivno, pazario nekoliko boca rakije Stara pesma, šljivovice stare 5 godina i očekivale. Što se druge rakije tiče, stvar je svakoliko jednostavna, rakija je skoro pa izvanredna. Međutim, a propo čiste šljivovice, desila se jedna, sada već i ne toliko retka pojava. Naime, dve boce istovetne rakije u samo dva dana razmaka, bile su "nebo i zemlja" u komparativnom smislu. Osim različitih tvrdnji na etiketi samih boca, pre svega tu mislim na postotak alkohola (što bi samo po sebi već bilo indikativno, ali ne i nužno slabijeg, tj. boljeg kvaliteta), miris, ukus, doživljaj, kompletna organoleptička senzacija je bila kao da se radi o dve sasvim druge rakije, iz različitih destilerija. Napomenuo BiH i to da maltene nema prostora da se radi o falsifikatu, pošto je i ta druga u nizu bila "korektna rakija", međutim dobrano poodmakla od ove jasne, autohtonih sorta kupaže, šljivovice kupljene samo dva dana ranije. S tim u vezi, jedino pitanje koje BiH postavio je, da li znate danas punjena, od koje sorte "Šljivovica 5" izlazi iz renomirane destilerije.
ОдговориИзбришиSrdačan pozdrav od jednog pasioniranog rakijaša s kojim ćete se već negde, daće Bog, sresti.
Stefan
Poštovana gospodo, nadovezujem se na vaš članak/tekst, premda pisana sad već pre nepunih 9 godina, s obzirom da sam nedavno u jednom maloprodajnom prestoničkom objektu u nekoliko navrata, sukcesivno, pazario nekoliko boca rakije Stara pesma, šljivovice stare 5 godina, kao i klekovače. Što se druge rakije tiče, stvar je svakoliko jednostavna, rakija je skoro pa izvanredna. Međutim, a propo čiste šljivovice, desila se jedna, sada već i ne toliko retka pojava. Naime, dve boce istovetne rakije u samo dva dana razmaka, bile su "nebo i zemlja" u komparativnom smislu. Osim različitih tvrdnji na etiketi samih boca, pre svega tu mislim na postotak alkohola (što bi samo po sebi već bilo indikativno, ali ne i nužno slabijeg, tj. boljeg kvaliteta), miris, ukus, doživljaj, kompletna organoleptička senzacija je bila kao da se radi o dve sasvim druge rakije, iz različitih destilerija. Napomenuo bih i to da maltene nema prostora da se radi o falsifikatu, pošto je i ta druga u nizu bila "korektna rakija", međutim dobrano poodmakla od ove jasne, autohtonih sorta kupaže, šljivovice kupljene samo dva dana ranije. S tim u vezi, jedino pitanje koje bih vam postavio je, da li znate danas punjena, od koje sorte "Šljivovica 5" izlazi iz renomirane destilerije?
ОдговориИзбришиSrdačan pozdrav od jednog pasioniranog rakijaša s kojim ćete se već negde, daće Bog, sresti.
Stefan