13. 5. 2016.

Despotova Kruna




 "Ta zar da glavu moju tek onda kruna krasi,
  Kad naborano čelo okruže sede vlasi?"

Despotova kruna je malo poznata dramska trilogija Milutina Bojića napisana tokom piščevih gimnazijskih dana, davne 1907. godine. Despotova kruna je i rakija koju sam slučajno pronašao na internet oglasima, a proizvodi je destilerija Svilar - Teodorčević iz Smedereva.
Zanimljiva ambalaža, boca zapremine 0.75 litara, poprilično je originalna i pristaje uz nacionalni proizvod, ovako nazvan. Ukupnom utisku doprinosi drveno postolje koje se može položiti, ili (još bolje) okačiti na zid. Ovo je najverovatnije ekskluzivno poklon-izdanje.

Miris: U startu ima ružinih latica, hibiskusa i dosta cveća. Zatim nešto prirodno, šumsko, priroda koja truli, onako zeljasto i citrusno, miris koji podseća na Čačansku rodnu. Despotova kruna je neobična rakija, još neobičnijeg mirisa, arome koja pleše na uskom rubu dopadljivosti. Miris rakije, sa dodatkom nekoliko kapi vode, podseća i na šljivu Moravku. 

Ukus­­: ukus nadilazi miris i to višestruko. Impresija je šumska i herbalna, bršljan i šumsko voće, vlažna hrastova kora i, posle nekoliko minuta u čaši, Crvena ranka. Prvobitno blago paljenje nepca nestaje ( rakija ima 45% alkohola), a organoleptika cveta i prelazi u sada već sasvim zrelo voće. Posle malo razmišljanja, traganja i upoređivanja, u ovoj rakiji se može osetiti rakijska sorta šljive Kapavac, ili nešto što na nju mirisom podseća. U ovoj rakiji ima svega u mirisu, ali i ukusu: i karakteristika destilata i kvaliteta hrastovog bureta. Najlepši je taj naknadni deo ukusa koji ne traje dugo, ali sasvim dovoljno da vas pozove da popijete još jednu. Izgleda da u ovoj rakiji ima raznih sorti šljiva, od autohtonih do hibridnih, uz odstranjivanje koštica.
 
Najzad, da podvučem ono davno napisano na ovim stranicama - možda ne postoji najbolja rakija, ali je dobro dok postoje različite rakije, jer Despotova kruna jeste jedna od njih.


                                 Ocena - Velika srebrna - 88 od 100 bodova



Baroness - Mtns.(The Crown & Anchor)

                      



4 коментара: