20. 4. 2016.

Baljevac na Ibru – neotkriveni rakijski biser Srbije

Baljevac na Ibru u opštini Raška - čuli ste možda za ovu varošicu? Možda ste i čuli za rudnik kamenog uglja koji se tamo nalazi, a možda ste ga nekad pobrkali sa mestom koje se zove Boljevac. Ja, lično, tačno znam gde se nalazi Baljevac, jer sam dobar deo detinjstva proveo tamo, kod babe, dede i ujaka. Ipak, ovo nije sastav o letnjim raspustima i prvomajskim urancima, ovo je kratka priča o baljevačkim rakijašima. Baljevac ima svoje Udruženje proizvođača rakije, čiji članovi na okolnim brdima vekovima gaje autohtone (ali i one druge) sorte šljiva i ostalog voća. Smešten maltene u podnožju Kopaonika, Baljevac garantuje skoro pa savršene prirodne uslove za gajenje rakijskih sorti šljiva. Ako tome dodamo i magični dodir tradicije i dobru hrastovu burad, pošteni domaćin ne može da omane u proizvodnji prepečenice. Kao i u većini krajeva naše zemlje, većina proizvođača su zanatlije, hobisti koji rakiju proizvode za sebe, rodbinu i prijatelje. Na svu sreću, nađe se poneki uzorak i na rakijskim takmičenjima i događanjima. Baljevac ima i svoju rakijadu koja se obično održava poslednjeg vikenda u novembru. Pristigle uzorke, a po našem saznanju svake godine ih bude sve više i to kvalitetnih, već godinama ocenjuje stručna komisija na čelu sa Brankom Popovićem iz Instituta za voćarstvo u Čačku. Inače, Branko Popović je, pored Ninoslava Nikićevića, još jedan od nekolikih „doktora za šljivovicu“ u Srbiji.  

Rakije koje smo mi probali, sve šljivove prepečenice, proizveli su troje proizvođača nagrađenih zlatnom medaljom na prošlogodišnjem Kupu Vrnjačke Banje u organizaciji etno centra Gegula iz Kraljeva. To su: Rade Vučković sa osvojenih 18.01 bodova, Jovan Kolović sa 18.05 i Radmila Dimić sa osvojenih 18.40 bodova. Reći ću samo to da su ove rakije jedne od najboljih rakija koje smo ikada probali, a da su proizvedene mahom od Čačanske rodne, nešto Crvene ranke, pa čak i od piskavca (Rade Vučković). Ovi proizvođači, a i drugi čije rakije nismo imali priliku da probamo, zabeležili su jako dobre rezultate i na drugim rakijskim smotrama (Šumadijska kraljica u Gornjoj Trepči), a najbolje ocenjenu rakiju proizvodi Radmila Dimić, koja je inače i predsednica baljevačkog Udruženja proizvođača rakije.
Svim ljubiteljima kvalitetne domaće rakije, savetujemo da u budućnosti posete ovo nepretenciozno i autentično rakijsko okupljanje, jer mi sigurno hoćemo.  

(fotografije: Fejsbuk stranica Baljevac na Ibru )

2 коментара: