20. 4. 2015.

Vladan Gicić - šljivovica




Vladan Gicić je proizvođač rakije iz opštine Despotovac. Njegova šljivovica dolazi u atraktivnoj, a litarskoj boci koju vidite na fotografiji. Rakija je destilisana 2006. godine i od tada je provela četiri godine u hrastovom buretu, dok u periodu nakon toga, pa do punjenja, boravi u bagremovom buretu. Razlog za ovakvo „dvojno“ odležavanje rakije leži u tome što bi hrast trebalo da oplemeni šljivovicu, a bagrem ostavi lepu nijansu crvenkaste boje. To se i dogodilo. Sama rakija je dosta jaka – 48% alkohola, ali ta etanolska jačina ne dolazi do izražaja kao neka neprijatnost.
Ova rakija je zapravo kupaža dve sorte: Čačanske rodne i Čačanske lepotice. Navikli smo i navikli ste da do sada nismo davali najviše ocene rakijama od ovih sorti, ne samo zbog kvaliteta proizvedenih rakija, već i zbog samih organoleptičkih karakteristika rakija od ovih sorti koje, po našem mišljenju, teško pobeđuju u borbi sa autohtonim sortama.

Boja je zaista „pogođena“ - staro zlato sa crvenkastom nijansom.
Miris rakije čim se sipa u čašu je kiselkast, a to i očekujemo od ovakvih sorti. Zatim se pomaljaju note drveta i malo slatkoće od Lepotice.
Ukus bismo najbolje opisali u tri reči: citrusi, citrusi, citrusi. Limun, ona kriška koja se stavlja u slatko od dunja. Kandirana narandža, marmelada od limuna. Alkoholni nasrtaj i nije jak kao što se očekuje, ipak je odležavanje ostavilo pečat. Sa nekoliko kapi vode, miris oslabi, a ukus omekša, čak podseća na šljivu Trnovaču sa malo koštice. 
Bez obzira na sve, dopalo nam se to što je ovo jako specifična rakija, zanimljiv izbor sudova za odležavanje, kupaža hibridnih sorti, a nesvakidašnjeg ukusa. Vladan Gicić, pored šljivovice, proizvodi i dunjevaču, a  planira da svoje višegodišnje iskustvo isproba na tržištu. Puno sreće mu želimo. 



                                         Ocena - srebro - 85 od 100 bodova




Rory Gallagher - Bad Penny






Нема коментара:

Постави коментар