31. 12. 2023.

Каква је била ракијска 2023. година?

 

 




Сам почетак 2023. године обележило је гостовање у чувеном подкасту Агеласт на позив аутора Галеба Никачевића. Ако неко није погледао и послушао овај разговор на ракијске теме, нека то учини што пре кликом на линк. Након гостовања уследили су наши текстови о ракијама које смо дегустирали у подкасту: Алба дестилерије Ток, Дар висова 15, Плазинић 15 са црном етикетом, као и Стара песма 18.

 

Најчитанији текст на блогу Ракија, углавном био је управо текст о ракији Стара песма 18. Наравно, ова ракија заслужила је посебну пажњу као једна од најстаријих доступних шљивових препеченица на тржишту. По читаности, следи Дар висова 15, а на трећем месту је и текст о три шљивовице Наслеђе које производи дестилерија Благојевић из Сврљига.


 

Најгледанији видео године била је Ракијска реанимација - снимак нашег гостовања на четвртом фестивалу SpiritExpo у Новом Саду. Иначе, учествовали смо и на овогодишњем фестивалу, а снимак радионице у којој смо дегустирали три шљивове препеченице Наслеђе можете погледати овде. Запратите наш YouTube канал где можете да погледате бројне исечке са ракијских догађаја које смо посетили, као и дегустације ракија.

 


 


У ракијском смислу, протеклу годину, поред врхунских старих, обележиле су и безбојне шљивове препеченице. Представили смо нешто што се ретко виђа на сцени, а у питању су две јако квалитетне ракије: Алба дестилерије Ток и Бела дринска резерва ББ Клековаче. Време је да упознате и оваква издања шљивових препеченица!


Ракијски догађај године био је четврти Шумадијски фестивал ракије у Крагујевцу. Без сумње, ракијски епицентар Србије добио је фестивал какав заслужује. Ми смо се организовали и из Београда повели групу заљубљеника у ракију. Одлична атмосфера, велики простор и импозантан број дестилерија на једном месту довео нас је до закључка да би овакав догађај требало да потраје и два дана. Једноставно, потребно је време да се сав онај квалитет проба! Такође, фестивал какав смо дуго чекали био је и DestilArt, где су своје најбоље производе излагале дестилерије из Србије и света на једном месту: 250 јаких пића од преко 70 произвођача, укључујући ракије, коњаке и виски.  

 


 

 

Што се наших активности тиче, поред побројаних гостовања, организовали смо и неколико тим-билдинга у виду вођених ракијских дегустација. Ово је посебно било занимљиво искуство за странце који су долазили из разних крајева света, укључујући Мексико и Израел. Била је част и привилегија представити српску ракију људима који је до тада никад нису пробали.  Оно што нам је недостајало и што остављамо за наредну годину су посете дестилеријама и представљање нових ракија из нашег угла. На крају,  оно што смо имали да кажемо о протеклој ракијској години, ракијама које су је обележиле, погледајте у нашем уживо јављању из новогодишњег штаба Ракије, углавном. За оне који желе да уживају у додатним видео садржајима, фотографијама, коментарима, али и да уједно подрже наш рад, то могу да ураде преко сајта Patreon.  

Срећна Нова и видимо се ускоро! 








 

Нема коментара:

Постави коментар