25. 2. 2023.

Стара Песма 18

 

 


Ракија, углавном и ми с њом, волимо да путујемо. Путовање кроз време (и то уназад) омиљена је тема на нашем блогу, а то заправо значи да се, док пијемо неку стару ракију, барем у мислима транспортујемо у  то прошло време, кад је стабала шљива било више, кад се није журило и кад се другачије у животу уживало. И опет та кључна реч – време. За ракију која је пред нама, а то је пунолетна Стара песма треба одвојити озбиљно време, ваља јој се посветити. Претпремијера Старе песме 18 била је крајем октобра у седишту дестилерије у Бајиној Башти, а права премијера децембра месеца, у оквиру фестивала Distillery masters у београдском Хајату, симболично тачно у 18 часова. Моћна храстова кутија, сирова и рустикална, начињена од истог храстовог дрвета који би се користило за бурад. (На слици је варијанта израђена од ораховог дрвета.) Јачина је 40% алкохола, а несвакидашња боца обележена бројем 0010 има запремину од стандардних 700 милилитара.

 

Боја: Тамна нијанса ћилибара, боја старих коњака, махагони дрвета.

Мирис: Топли колач од урми, варнице цимета, тамни мед од борових иглица, зелени орах, пчелињи восак и јаки карамел од квалитетног тршчаног шећера. Због дугогодишњег старења без освежавања новом ракијом, Стара песма 18 помало подсећа на карипске румове.

Укус: Пријатна астригенца као последица зналачки обављеног старења. Киселине лепо упаковане, кумаринска једињења из храста додају импресију сувог сена и цимета. Упутно је узимати мале гутљаје, јер укус је интензиван и траје. Ванилице, корпица са сувим шљивама, орасима и сувим смоквама. Четинари и храстови, ванилински комплекс, а изнад свега шљива пожегача. Буке је укроћен, а у њему поднебље у чаши. Тара и Дрина, све је ту.  Финиш сув и дуготрајан. У празној чаши - чиста шљива.

 

Закључак: Стара песма 18 купажа је ракија из четири храстових буради различите запремине. Њена вредност, поред неупитне старости, огледа се и у томе што она представља оно најбоље што је ова дестилерија произвела 2004. године, а потом и ону преосталу количину, након огромних губитака услед сазревања. Видећемо како ће се сложити с неком добром цигаром, засигурно биће то јако леп спој. Што се значаја за ракијску сцену тиче, ова ракија покреће једну нову категорију. Она има праву колекционарску вредност, односно тек ће је имати. Што треба нагласити, иако је у питању ограничена серија од хиљаду боца, осамнаестица ће и у будућности излазити из ове дестилерије. Биће онда интересантно упоредити комплексне ароме између рода 2004. и рецимо 2008. године. О томе, кад дође време. До тада, путовање се наставља.

 

Оцена - Велика златна - 95 од 100 бодова 

2 коментара: