20. 7. 2022.

Који је смисао ракијских оцењивања?

 

 

 


 

„Кад сам био дете, говорио сам као дете, мислио сам као дете, закључивао сам као дете. А кад сам постао човек, престао сам с детињаријама.“ (Коринћанима 13.1-13)

Ракијска сцена у Србији никако да престане са детињаријама и коначно стаса. Ракија мора да иде ка својој стандардизацији, брендирању, регулацији и формирању групе конзумената и љубитеља, а сваки пројекат, напор и идеја, морају да буду усмерени ка том циљу. У нашој земљи, као печурке после кише, ничу ракијски фестивали, сабори и скупови. На њима се оцењује квалитет ракије, деле медаље, уручују дипломе, дају титуле. Земљу су преплавили ракијски шампиони, мајстори, кнезови и војводе. Ситуацију на ракијској сцени описао бих кроз три термина: инфантилност, странпутица, монопол.

Инфантилност. Већ годинама наш блог Ракија, углавном даје допринос да се ракијска прича развије, одрасте, пређе на неки виши ниво. На жалост, ракијска оцењивања, у форми у којој их сада препознајемо, показују нам да смо још увек у пеленама. Још увек се производња ракије доживљава као хоби, налик пецању или лову. Ово ни на који начин не доприноси побољшању продаје, извоза, брендирања. Описана ракијска догађања личе на концепт предвојничке обуке и територијалне одбране у тоталитарном друштву по којем је сваки становник државе морао да научи да пуца и баца бомбу. Стиче се утисак да постоји кампања да се сваки становник Србије научи да производи нелегални алкохол и излива га у хектолитрима на тржиште. Уместо да ствара, негује и едукује потрошача, промотера и ентузијасту, систем стално регрутује нове кријумчаре. Уместо да се сузбије пошаст шверца, створиле су се академије за производњу непотребних ракија. Још се за то добија и благослов струке. По истраживањима у Србији тренутно има око педесет хиљада казана, што нам говори да је печење ракије више игра за велике дечаке него озбиљна стратегија и бизнис. Као што професионална војска најбоље ратује, одржава дисциплину и постиже резулатате, тако и брендиране и легалне дестилерије треба да производе ракију, финансирају пројекте, комуницирају са тржиштем.

Странпутица. Не постоји конкретна корист за развој сцене легалних произвођача ракије од сталног оцењивања истих људи и истих ракија на различитим фестивалима. Ракијска сцена мора да крене даље, даље од пензионерске рекреације, средњокласног хобија и разоноде. Колико год ми ценили ракијске шампионе, волели њихове ракије и пратили њихов рад, после осам година постојања нашег блога, можемо да кажемо: то је то. Мајстори су ударили темеље, поставили стандарде, струка је то оценила и похвалила, наш блог то описао до детаља и то је максимум који може да се добије. Блог Ракија, углавном, одавно предлаже пројекат који би се звао Ракијска кућа славних. Овде би се овековечили сви ракијски мајстори, прави шампиони и легенде. Може да се изда и зборник, ракијски календар, брошура, могу и награде да се додељују, рецимо на најстаријем фестивалу шљивовице у Србији у Горњој Трепчи. Шумадијска краљица је институција и треба да служи управо овој сврси.

Монопол. Струка је много учинила на подизању квалитета ракије, ускладила је традицију са науком и створила сјајну основу за даље. То је и био њен задатак, технолозима, инжињерима, хемичарима је место у дестилационим салама, поред казана, поред ферментатора. Никако им није место на сеоским вашарима, путујући од села до села, од вароши до вароши, оцењујући и коментаришући дестилате настале под стрехом и у гаражама. То даје утисак неозбиљности и показује комплекс родитеља који никако не дозвољава да му се дете осамостали и одрасте. Уместо што производе ракију, људи треба да је купују, пробају, праве колекције, носе као поклон, а главни оцењивач треба да буде заинтересована и информисана публика. Јасно је да ово мора да се деси брзо јер ракију чекају тешке битке против увозних лобија страних пића, агресивних кампања, наметнутих трендова. 

Српска ракија мора озбиљније да уђе у угоститељство, медије, животне стилове, поткултуру, политику. Ширење базе конзумената, познавалаца и поштовалаца је главни циљ, а хиперпродукција награда и звања са разних ракијских смотри само збуњује и обесхрабрује ове категорије. На крају главно је питање: шта ми хоћемо са нашом ракијом? Имамо ли план, стратегију развоја? Због чега и за кога се ракија производи? Хоћемо ли само мало да се играмо са њом и напустимо је кад нам досади? Многи ће чекати да им држава да одговор на ово питање, да план изађе из мрачних ходника неке Привредне коморе, рецимо. Довољно смо искусни да знамо да са те стране нема брзе помоћи. Произвођачи, поштоваоци, стручњаци и конзументи морају да знају шта даље. Уколико је план да сваки Србин и становник Србије до неког одређеног датума постане ракијски шампион, онда смо на одличном путу. Имаћемо војску где су сви генерали, без иједног војника, официра, кувара, возача.

21 коментар:

  1. Анониман20. 7. 2022. 13:26:00

    Neka sedne struka, tehnolozi, velike destilerije, hobi proizvodjaci, drzavni predstavnici i neka se nadje nacin da se svi ovi koji nisu, uvedu u legalne tokove kao mikro, mali, srednji i veliki proizvodjaci. Ako se krene sada u tom pravcu za par godina ce svi da budu van sive zone ali opet imajte u vidu da postoji mnogo registrovanih destilera koji se sluze raznim trikovima u proizvodnji jakih alkoholnih pica i tu se opet javlja nelojalna konkurencija, gde jedni prave kvalitet ( i to kosta ) a drugi varaju sa poljoprivrednim alkoholom, aromama i to kosta od 300 do 700 dinara. Ako cemo standard, kvalitet, onda nema aroma, etanola, bonifikatora i to treba da se propise. Zelim da sve klase destilera sa drzavom nadju zajednicki jezik.

    Srdacan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман21. 7. 2022. 14:19:00

      Ми имамо савез произвођача али како изаћи на крај са хоби дестилеријама које покривају 80% тржишта. Акциза по литру на 42% је 184 динара,плус доприноси и обавезе. Онај ко ради нелегално може имати и до 400 динара мању цену. А такви се највише буне

      Избриши
    2. Анониман24. 7. 2022. 10:15:00

      Bune se i oni sto su po 10 godina radili na crno i sad registrovali, nije ni to u redu. Hajde da se napravi registracija i dazbine po velicini destilerije a ne onaj sto radi 500 litara ili 50 000 litara isto placa, malo nema logike.

      Избриши
  2. Bravo! Mnogi će se naljutiti, ali neko je morao da kaže da je car go...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. 7. 2022. 10:17:00

      Nema sta, samo da se uozbilji prica, ima tu prostora da se svasta iskristalise ali sve u svemu, u zadnjih nekoliko godina se pije mnogo bolja rakija.

      Избриши
  3. Po ovome ispada da treba sve od struke predati destilerijama a domaće proizvođače gurnuti ispod tepiha. Da nije tih seoskih iliti vašarskih manifestacija i FB grupa, kako bi se hobisti edukovali bez većih ulaganja. Bez tih istih ne bi bilo i velikog broja novoregistrovanih destilerija (mini, hobi...zovite ih kako vam volja). Da ne prozivam nikog, krenuću od sebe. Do pre 3-4 godine sam rakiju radio da ne pričam kako, ono 'moj deda' stilom. Zahvaljujući vašarima i cirkuzantima sam daleko osavremenio tehnologiju hobi proizvodnje i razmišljam o registraciji. Šta mislite, ko mi je bezdušno pomagao korak po korak? Ne, nije ni država ni destilerije ni skupe knjige. Na kraju bih dodao da se delom i slažem sa vašom objavom. Rakijska scena se pokrenula, uglavnom u dobrom pravcu. Šta dalje, to je iznad mene i odgovora nemam, ali mi se dopada koliko se kvalitet destilata poboljšao u Srbiji i regionu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман23. 7. 2022. 22:16:00

      Bravo. Sve sto ste napisali je istina. Meni najvise bode oci sto su neki koji su radili na crno godinama i prodavali brlje ( a znam ih dosta ) sada su registrovani i na sav glas vicu nepravda, siva zona, hoce da uguse svaku mogucnost da se hobi destileri dalje razviju a rakije koji neki hobisti prave su 10 nivoa iznad njih. Takodje, i dalje se koriste raznim prevarama koje im je zakon dao a to je koriscenje bonifikatora, a to bih ukinuo.

      Избриши
  4. Анониман21. 7. 2022. 14:14:00

    Нажалост долазимо да ће скорије свако село имати свој фестивал. Мислим да је следећа титула Ракијски цар. Постоје две групе ракијаша тј произвођача једни који праве ракије за фестивал и други који раде свој посао . Колико су фестивали меродавно показује и оцењивање ракија са полица прошле године када је савез покупио ракије и шифровано и онда беху занимљиви резултати. Има чак и оних који организују фестивале па онда најбоље ракије шаљу на друге. Једна црна слика ракијске сцене. Зато сам се културно повукао радећи свој посао јер на већини фестивалиа знамо прва три места. Упитна је и количина која остане организатору,у просеку 200 узорака па то опет не попије већ се уради купажа и заврши у неком ресторану,кафићу. Имамо 600 регистрованих дестилерије а око 30 на тржишту. А ко је задржао квалитет 10 година.хм. нажалост свако је паметан на свој начин, најбоље зна,деда га научио, шта ће му ко рећи. А ако имаш пара мало финансирати књигу неку можеш и очекивати нешто. Где је корен проблема???
    Струка
    Сиво тржиште
    Непослушност
    Слабост организатора и неких чланова комисије

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман22. 7. 2022. 08:55:00

    Kao prvo: pravih hobista je jako malo jer se rakija u domaćoj radinosti pravi skoro isključivo zbog prodaje a najmanje za ličnu upotrebu. Dakle, radi se o ozbiljnom biznisu na crno. Inspekciji bi bilo izuzetno lako da reaguje - dovoljan je ulazak na 2 fejsbuk grupe i sudovi bi se napunili očas posla.
    Drugo: festivali su, ne računajući par časnih izuzetaka, uglavnom privatan posao koji razvijaju organizatori istih, isključivo zbog lične koristi. Tu je tek lov u mutnom sa novcem koji stiže kao učešće i sa hektolitrima uzoraka koji se prikupe i čija je dalja sudbina "nepoznata"...
    Dakle, budući razvoj rakijske scene isključivo zavisi od regulative (i njenog sprovođenja) koja će biti logična i pravična i koja će obezbediti ravnopravno učešće svima koji se bave proizvodnjom ali, naravno, pod određenim uslovima koji su prihvatljivi ali se sa druge strane moraju striktno poštovati.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман23. 7. 2022. 22:05:00

    Neka se uradi novi zakon i uvede klasifikacija od malih do velikih destilerija i neka se omoguci i onome ko proizvede 100, 500 i vise litara godisnje da plasira svoj proizvod legalno. A da napomenem da sada ima mnogo onih registrovanih destilerija koje su pre toga dugi niz godina radili na crno a sada pricaju o pravilima igre, slanju inspekcije i slicno. Tako da i jedna i druga strana mora da nadje kompromis i da drzava sedne sa svima njima i da vidi sta ce. Inace u Americi posto nisu mogli da se sasvim izbore sa moonshinerima, oni su im dali mogucnost da udju u legalne tokove, procitajte malo o tome. Znaci tamo nekom picu od necega su dozvolili promet uz odredjene registracije, dazbine i slicno a mi necemo nasoj rakiji.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман25. 7. 2022. 09:29:00

    Kako neko reče, "Ako hoćete nešto da obesmislite Vi ga preuveličajjte". Nekako tako je i kod ove naše mučenice rakije. Ne zna se ko koga više muči, ona nas ili mi nju. U celoj ovoj masi, ima dosta svetlih i mračnih primera. Ono što najviše mrači je odnos države prema ovoj temi. Svi se kunemo u šljivu , a u stvari to je. Šljivo! Ko te šljivi!? Prvo, treba država da jednom donese akt koji se zove "Zakon o šljivi", i time jasno stavi do znanja da je prihvatila da je šljiva naš brend. Onda u okviru tog zakona; Zaštita šljive kao biljne vrste (autohtone, odomaćene, ovde proizvedene, introdukovane sorte...); Definisanje proizvoda od šljive (rakije, kompoti, džemovi, pogačice, sirće, sokovi, ulje, vino...); Definisanje jasnih pravilnika o oceni kvaliteta (biohemijskog, organoleptičkog, nutritivnog...); Definisnje politike zaštite i mera zaštite; Zaštita geografskog i sortnog porekla; Definisanje stimulativnih mera...
    Rakija šljivovica je svrstana u alkoholna pića sa svime što sadrži šećer a kriterijumi su sadržani u 4 parametra da bi sve ovo ostalo moglo da se upakuje. Nauka i struka ovo odlično znaju, a i nadležni državni organi, ali nisam siguran da li je zakon tu da zaštiti kvalitet. Pre mi liči na to da stvori prostor za proizvodnju i trgovinu veštačkim pićima!? Davno sam radeći na Institutu za voćarstvo pokušavao da se izborim za ozbilljne kriterijume za ocenu kvaliteta (trenutno je rutina u analitici utvrditi preko 200 različitih molekula) koji prave to neponovljivo bogatstvo ukusa i mirisa, a mi rakiju ocenjujemo preko 4 parametra!!!!!!!! Podizanjem kriterijuma mi nećemo limitirati rakiju, već one jeftine alkohole koji se pod zaštitom države ubacuju u rakiju. Tu ima hiljadu opasnosti, a najveća je da ćemo na taj način priviknuti tržište na taj prazan alkoholni ukus "poboljšan" sintetičkim bonifikatorima. Nije valjda cilj masovna proizodnja alkoholnih pića i opijanje ljude, rakije treba da ima onoloko koliko je stvarno ima. Onda će izgubizi smisao borba za vrhunski kvalitet, ako se to već nije desilo. U bezakonju pošteni nemaju nikakve šanse. Ilija, hvala tebi na naporima koje ulažeš u spas šljive i svega oko šljive. Mislim da je vreme, ako nije kasno, da se napravi neki skup dobronamernih ljudi od znanja, posla i časti, pa da oni organizovano nešto probaju. Ima ovde i krivaca koji nisu u vlasti, ali neću nikoga osim države da prozivam, jer ona je ta koja je odgovorna za stvaranje ambijenta. Inspirisan onim što je Ilija napisao, nabacao sam nekoliko stvari, pa se svima izvinjavam što tek nije uredan, ali se nadam da je poruka jasna.
    Nikada nisam bio anoniman.
    Velimir Mitrović,
    Rošci, Čačak, Kablar, Ljubić, Prijevor...

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман25. 7. 2022. 19:06:00

    Ovo mi sve smrdi na zabranu pecenja rakije malog seljaka. Jel treba kvote da se uvedu? Jel treba da uvedemo sistem kao na zapadu , da nam drzava pecati "veselu masinu"? Gospodo sto ste se uhvatili da pravite rakiju kad ste znali da je svako pece, a hvala bogu da je tako. Hvalite se vasim znanjem i spremanjem, a probao sam dosta vasih proizvoda koje bih za tili cas zamenio sa proizvodima mojih seljana koji su za vas koliko vidim nedostojni da peku pa i da prodaju svoj proizvod. Gospodo malo ste se precenili.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30. 7. 2022. 13:34:00

    Poverovao bih u vaše iskrene namere ali me u tome sprečava saznanje o vašem učešću na mnogim festivalima, kako u svojstvu predavača tako i u ulozi "ocenjivača". Da ne zaboravim, festivale ste koristili i za prodaju svoje knjige.
    Poslednji ujedno i zaprepašćujući nastup ste imali kao "ocenjivači" u Žitištu gde se, to pouzdano znam, deo uzoraka i ne ocenjuje već se ocene kvaliteta dodeljuju paušalno!
    Samo kada ne bi bilo tog licemerja
    vaši text bi bio možda i prihvatljiv.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани, Анонимни,
      Ово што сада покушавате зове се Аргументум ад хоминем, услед недостатка аргумената нападате аутора покушавајући да га дискредитујете. И то како, тако што признајете да је аутор упознат са проблематиком о којој пише, да је ствари видео изнура и споља, да је текст плод истраживања тржишта ракије. Као предавачи, то је свима познато, управо смо говорили о неопходности да се ракијаши региструју, брендирају, да су фестивали и обуке само једна степеница ка томе.
      Сада се види да је већини добијена награда врхунац каријере и да служу само да доведе потрошача у заблуду да је свака боца ракије управо та оцењена. Такође, већина оних који се крију из термина „хоби дестилер“ су продавци и кријумчари нелегалног алкохола. То сви знају, нема шта да се прича.
      О нашем приступу ракији говори и наша књига, она није приручник за прављење ракије, она је сјајна основа, социолошка, историјска, етнолошка за грађење легалног тржишта ракије које ће бити окренуто конзументу. Јер ми то и јесмо, конзументи, из те позиције причамо. Ми нешто захтевамо, ми предлажемо и указујемо на проблеме. А ви сте се очигледно уплашили за свом нелегални шверцерски бизнис па сте дошли на овај блог да покушате да облатите.

      Избриши
    2. Анониман30. 7. 2022. 20:40:00

      Knjigu imam i ne sporim njen kvalitet. Takođe ne sporim ni činjenicu da ste u materiji. Sporno je vaše profesionalno učešće u tom "zlom" sistemu protiv koga agitujete.
      Usput, ne bavim se nelegalnim švercerskim biznisom i potpuno podržavam težnju da se situacija sa nazovi hobistima dovede u red.

      Избриши
    3. Анониман7. 8. 2022. 21:04:00

      Ocenjivanje u Zitistu je imalo najbolju nameru da se festival podigne na visi nivo,medjutim ,organizator festivala je sam ocenjivao uzorke od oka, a na dan ocenjivanja su posteno ocenjivane samo sljivove prepecenice.Medjutim,organizator je sam dopisao van komisije ocene i podelio nagrade i time je napravio cirkus koji je vise krivicno delo.O tom festivalu se bolje raspitajte pa prokomentarisite Ilijin dolazak tamo..Pozdrav

      Избриши
  10. Илија за све сте апсолутно у праву!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Podrška vrednoj ekipi koja gura rakijsku scenu na mesto gde i treba da bude. Treba i vrrmena i truda još ds bi se ispravilo i saznalo šta je rakija i kako da prezentuje ali uspećemo .se

      Избриши
  11. Хвала свима на подршци! Поред овог текста, који треба прочитати више пута, ваљало би прочитати још неки старији, све да би се боље разумели ставови аутора блога Ракија, углавном.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dejan Rakija Veljović1. 8. 2022. 11:57:00

      Predlažem kultne tekstove:

      Kako je srpska kafana pojela sopstveni mit,
      Rakija je gospodsko piće,
      Srpska rakija kao voćarska deponija,
      Rakija je piće slobode ( tekst je na blogu Rakija iz Rakije, link je https://www.rakijaizrakije.com/rakija-je-pice-slobode/ ),
      Srpska rakija – prepreke na putu brendiranja,
      Jesen stiže, šećerušo moja...

      Ovi tekstovi su pravi biseri na našoj rakijsoj sceni, zato smatram da bi trebali ući u "udžbenike"

      Избриши
  12. Mladen Jovaševic6. 8. 2022. 16:13:00

    Iliju za predsednika !!!

    ОдговориИзбриши