tag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post3411902318417058306..comments2024-03-28T20:59:15.829+01:00Comments on Rakija, uglavnom: Који је смисао ракијских оцењивања? Зоран Радоманhttp://www.blogger.com/profile/18038739447632855374noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-32148105559531709052022-08-07T21:04:30.193+02:002022-08-07T21:04:30.193+02:00Ocenjivanje u Zitistu je imalo najbolju nameru da ...Ocenjivanje u Zitistu je imalo najbolju nameru da se festival podigne na visi nivo,medjutim ,organizator festivala je sam ocenjivao uzorke od oka, a na dan ocenjivanja su posteno ocenjivane samo sljivove prepecenice.Medjutim,organizator je sam dopisao van komisije ocene i podelio nagrade i time je napravio cirkus koji je vise krivicno delo.O tom festivalu se bolje raspitajte pa prokomentarisite Ilijin dolazak tamo..PozdravAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-41054777684004062852022-08-06T16:13:33.924+02:002022-08-06T16:13:33.924+02:00Iliju za predsednika !!!Iliju za predsednika !!!Mladen Jovaševicnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-43430593823096858582022-08-01T11:57:16.291+02:002022-08-01T11:57:16.291+02:00Predlažem kultne tekstove:
Kako je srpska kafana...Predlažem kultne tekstove: <br /><br />Kako je srpska kafana pojela sopstveni mit, <br />Rakija je gospodsko piće, <br />Srpska rakija kao voćarska deponija, <br />Rakija je piće slobode ( tekst je na blogu Rakija iz Rakije, link je https://www.rakijaizrakije.com/rakija-je-pice-slobode/ ), <br />Srpska rakija – prepreke na putu brendiranja, <br />Jesen stiže, šećerušo moja... <br /><br />Ovi tekstovi su pravi biseri na našoj rakijsoj sceni, zato smatram da bi trebali ući u "udžbenike" Dejan Rakija Veljovićnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-89081261016432291672022-07-31T22:28:05.293+02:002022-07-31T22:28:05.293+02:00Хвала свима на подршци! Поред овог текста, који тр...Хвала свима на подршци! Поред овог текста, који треба прочитати више пута, ваљало би прочитати још неки старији, све да би се боље разумели ставови аутора блога Ракија, углавном. Зоран Радоманhttps://www.blogger.com/profile/18038739447632855374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-36002533794835853732022-07-30T20:40:38.181+02:002022-07-30T20:40:38.181+02:00Knjigu imam i ne sporim njen kvalitet. Takođe ne s...Knjigu imam i ne sporim njen kvalitet. Takođe ne sporim ni činjenicu da ste u materiji. Sporno je vaše profesionalno učešće u tom "zlom" sistemu protiv koga agitujete.<br />Usput, ne bavim se nelegalnim švercerskim biznisom i potpuno podržavam težnju da se situacija sa nazovi hobistima dovede u red.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-16588805727008016852022-07-30T19:48:19.903+02:002022-07-30T19:48:19.903+02:00Podrška vrednoj ekipi koja gura rakijsku scenu na ...Podrška vrednoj ekipi koja gura rakijsku scenu na mesto gde i treba da bude. Treba i vrrmena i truda još ds bi se ispravilo i saznalo šta je rakija i kako da prezentuje ali uspećemo .seMirkonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-17967293808183659712022-07-30T17:41:26.872+02:002022-07-30T17:41:26.872+02:00 Илија за све сте апсолутно у праву!!! Илија за све сте апсолутно у праву!!!Milutinhttps://www.blogger.com/profile/07727877827123224736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-71901098651745370332022-07-30T13:58:21.033+02:002022-07-30T13:58:21.033+02:00Поштовани, Анонимни,
Ово што сада покушавате зове ...Поштовани, Анонимни,<br />Ово што сада покушавате зове се Аргументум ад хоминем, услед недостатка аргумената нападате аутора покушавајући да га дискредитујете. И то како, тако што признајете да је аутор упознат са проблематиком о којој пише, да је ствари видео изнура и споља, да је текст плод истраживања тржишта ракије. Као предавачи, то је свима познато, управо смо говорили о неопходности да се ракијаши региструју, брендирају, да су фестивали и обуке само једна степеница ка томе. <br />Сада се види да је већини добијена награда врхунац каријере и да служу само да доведе потрошача у заблуду да је свака боца ракије управо та оцењена. Такође, већина оних који се крију из термина „хоби дестилер“ су продавци и кријумчари нелегалног алкохола. То сви знају, нема шта да се прича.<br />О нашем приступу ракији говори и наша књига, она није приручник за прављење ракије, она је сјајна основа, социолошка, историјска, етнолошка за грађење легалног тржишта ракије које ће бити окренуто конзументу. Јер ми то и јесмо, конзументи, из те позиције причамо. Ми нешто захтевамо, ми предлажемо и указујемо на проблеме. А ви сте се очигледно уплашили за свом нелегални шверцерски бизнис па сте дошли на овај блог да покушате да облатите.Ilija Malovićhttps://www.blogger.com/profile/00440155382621131307noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-50054705689343407852022-07-30T13:34:45.239+02:002022-07-30T13:34:45.239+02:00Poverovao bih u vaše iskrene namere ali me u tome ...Poverovao bih u vaše iskrene namere ali me u tome sprečava saznanje o vašem učešću na mnogim festivalima, kako u svojstvu predavača tako i u ulozi "ocenjivača". Da ne zaboravim, festivale ste koristili i za prodaju svoje knjige.<br />Poslednji ujedno i zaprepašćujući nastup ste imali kao "ocenjivači" u Žitištu gde se, to pouzdano znam, deo uzoraka i ne ocenjuje već se ocene kvaliteta dodeljuju paušalno!<br />Samo kada ne bi bilo tog licemerja<br />vaši text bi bio možda i prihvatljiv.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-61479686865007933942022-07-25T19:06:40.998+02:002022-07-25T19:06:40.998+02:00Ovo mi sve smrdi na zabranu pecenja rakije malog s...Ovo mi sve smrdi na zabranu pecenja rakije malog seljaka. Jel treba kvote da se uvedu? Jel treba da uvedemo sistem kao na zapadu , da nam drzava pecati "veselu masinu"? Gospodo sto ste se uhvatili da pravite rakiju kad ste znali da je svako pece, a hvala bogu da je tako. Hvalite se vasim znanjem i spremanjem, a probao sam dosta vasih proizvoda koje bih za tili cas zamenio sa proizvodima mojih seljana koji su za vas koliko vidim nedostojni da peku pa i da prodaju svoj proizvod. Gospodo malo ste se precenili.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-76885657826191026572022-07-25T09:29:59.800+02:002022-07-25T09:29:59.800+02:00Kako neko reče, "Ako hoćete nešto da obesmisl...Kako neko reče, "Ako hoćete nešto da obesmislite Vi ga preuveličajjte". Nekako tako je i kod ove naše mučenice rakije. Ne zna se ko koga više muči, ona nas ili mi nju. U celoj ovoj masi, ima dosta svetlih i mračnih primera. Ono što najviše mrači je odnos države prema ovoj temi. Svi se kunemo u šljivu , a u stvari to je. Šljivo! Ko te šljivi!? Prvo, treba država da jednom donese akt koji se zove "Zakon o šljivi", i time jasno stavi do znanja da je prihvatila da je šljiva naš brend. Onda u okviru tog zakona; Zaštita šljive kao biljne vrste (autohtone, odomaćene, ovde proizvedene, introdukovane sorte...); Definisanje proizvoda od šljive (rakije, kompoti, džemovi, pogačice, sirće, sokovi, ulje, vino...); Definisanje jasnih pravilnika o oceni kvaliteta (biohemijskog, organoleptičkog, nutritivnog...); Definisnje politike zaštite i mera zaštite; Zaštita geografskog i sortnog porekla; Definisanje stimulativnih mera...<br />Rakija šljivovica je svrstana u alkoholna pića sa svime što sadrži šećer a kriterijumi su sadržani u 4 parametra da bi sve ovo ostalo moglo da se upakuje. Nauka i struka ovo odlično znaju, a i nadležni državni organi, ali nisam siguran da li je zakon tu da zaštiti kvalitet. Pre mi liči na to da stvori prostor za proizvodnju i trgovinu veštačkim pićima!? Davno sam radeći na Institutu za voćarstvo pokušavao da se izborim za ozbilljne kriterijume za ocenu kvaliteta (trenutno je rutina u analitici utvrditi preko 200 različitih molekula) koji prave to neponovljivo bogatstvo ukusa i mirisa, a mi rakiju ocenjujemo preko 4 parametra!!!!!!!! Podizanjem kriterijuma mi nećemo limitirati rakiju, već one jeftine alkohole koji se pod zaštitom države ubacuju u rakiju. Tu ima hiljadu opasnosti, a najveća je da ćemo na taj način priviknuti tržište na taj prazan alkoholni ukus "poboljšan" sintetičkim bonifikatorima. Nije valjda cilj masovna proizodnja alkoholnih pića i opijanje ljude, rakije treba da ima onoloko koliko je stvarno ima. Onda će izgubizi smisao borba za vrhunski kvalitet, ako se to već nije desilo. U bezakonju pošteni nemaju nikakve šanse. Ilija, hvala tebi na naporima koje ulažeš u spas šljive i svega oko šljive. Mislim da je vreme, ako nije kasno, da se napravi neki skup dobronamernih ljudi od znanja, posla i časti, pa da oni organizovano nešto probaju. Ima ovde i krivaca koji nisu u vlasti, ali neću nikoga osim države da prozivam, jer ona je ta koja je odgovorna za stvaranje ambijenta. Inspirisan onim što je Ilija napisao, nabacao sam nekoliko stvari, pa se svima izvinjavam što tek nije uredan, ali se nadam da je poruka jasna.<br />Nikada nisam bio anoniman.<br />Velimir Mitrović,<br />Rošci, Čačak, Kablar, Ljubić, Prijevor...<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-42793378001236038772022-07-24T10:17:53.363+02:002022-07-24T10:17:53.363+02:00Nema sta, samo da se uozbilji prica, ima tu prosto...Nema sta, samo da se uozbilji prica, ima tu prostora da se svasta iskristalise ali sve u svemu, u zadnjih nekoliko godina se pije mnogo bolja rakija.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-62427040023976055342022-07-24T10:15:15.702+02:002022-07-24T10:15:15.702+02:00Bune se i oni sto su po 10 godina radili na crno i...Bune se i oni sto su po 10 godina radili na crno i sad registrovali, nije ni to u redu. Hajde da se napravi registracija i dazbine po velicini destilerije a ne onaj sto radi 500 litara ili 50 000 litara isto placa, malo nema logike.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-69531837795689182362022-07-23T22:16:32.892+02:002022-07-23T22:16:32.892+02:00Bravo. Sve sto ste napisali je istina. Meni najvis...Bravo. Sve sto ste napisali je istina. Meni najvise bode oci sto su neki koji su radili na crno godinama i prodavali brlje ( a znam ih dosta ) sada su registrovani i na sav glas vicu nepravda, siva zona, hoce da uguse svaku mogucnost da se hobi destileri dalje razviju a rakije koji neki hobisti prave su 10 nivoa iznad njih. Takodje, i dalje se koriste raznim prevarama koje im je zakon dao a to je koriscenje bonifikatora, a to bih ukinuo. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-42510015652737182472022-07-23T22:05:28.612+02:002022-07-23T22:05:28.612+02:00Neka se uradi novi zakon i uvede klasifikacija od ...Neka se uradi novi zakon i uvede klasifikacija od malih do velikih destilerija i neka se omoguci i onome ko proizvede 100, 500 i vise litara godisnje da plasira svoj proizvod legalno. A da napomenem da sada ima mnogo onih registrovanih destilerija koje su pre toga dugi niz godina radili na crno a sada pricaju o pravilima igre, slanju inspekcije i slicno. Tako da i jedna i druga strana mora da nadje kompromis i da drzava sedne sa svima njima i da vidi sta ce. Inace u Americi posto nisu mogli da se sasvim izbore sa moonshinerima, oni su im dali mogucnost da udju u legalne tokove, procitajte malo o tome. Znaci tamo nekom picu od necega su dozvolili promet uz odredjene registracije, dazbine i slicno a mi necemo nasoj rakiji. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-90119904245516635412022-07-22T08:55:37.322+02:002022-07-22T08:55:37.322+02:00Kao prvo: pravih hobista je jako malo jer se rakij...Kao prvo: pravih hobista je jako malo jer se rakija u domaćoj radinosti pravi skoro isključivo zbog prodaje a najmanje za ličnu upotrebu. Dakle, radi se o ozbiljnom biznisu na crno. Inspekciji bi bilo izuzetno lako da reaguje - dovoljan je ulazak na 2 fejsbuk grupe i sudovi bi se napunili očas posla.<br />Drugo: festivali su, ne računajući par časnih izuzetaka, uglavnom privatan posao koji razvijaju organizatori istih, isključivo zbog lične koristi. Tu je tek lov u mutnom sa novcem koji stiže kao učešće i sa hektolitrima uzoraka koji se prikupe i čija je dalja sudbina "nepoznata"...<br />Dakle, budući razvoj rakijske scene isključivo zavisi od regulative (i njenog sprovođenja) koja će biti logična i pravična i koja će obezbediti ravnopravno učešće svima koji se bave proizvodnjom ali, naravno, pod određenim uslovima koji su prihvatljivi ali se sa druge strane moraju striktno poštovati.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-90180745170870425712022-07-21T14:19:26.144+02:002022-07-21T14:19:26.144+02:00Ми имамо савез произвођача али како изаћи на крај ...Ми имамо савез произвођача али како изаћи на крај са хоби дестилеријама које покривају 80% тржишта. Акциза по литру на 42% је 184 динара,плус доприноси и обавезе. Онај ко ради нелегално може имати и до 400 динара мању цену. А такви се највише бунеAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-77938618157098516382022-07-21T14:14:29.442+02:002022-07-21T14:14:29.442+02:00Нажалост долазимо да ће скорије свако село имати с...Нажалост долазимо да ће скорије свако село имати свој фестивал. Мислим да је следећа титула Ракијски цар. Постоје две групе ракијаша тј произвођача једни који праве ракије за фестивал и други који раде свој посао . Колико су фестивали меродавно показује и оцењивање ракија са полица прошле године када је савез покупио ракије и шифровано и онда беху занимљиви резултати. Има чак и оних који организују фестивале па онда најбоље ракије шаљу на друге. Једна црна слика ракијске сцене. Зато сам се културно повукао радећи свој посао јер на већини фестивалиа знамо прва три места. Упитна је и количина која остане организатору,у просеку 200 узорака па то опет не попије већ се уради купажа и заврши у неком ресторану,кафићу. Имамо 600 регистрованих дестилерије а око 30 на тржишту. А ко је задржао квалитет 10 година.хм. нажалост свако је паметан на свој начин, најбоље зна,деда га научио, шта ће му ко рећи. А ако имаш пара мало финансирати књигу неку можеш и очекивати нешто. Где је корен проблема???<br />Струка<br />Сиво тржиште<br />Непослушност<br />Слабост организатора и неких чланова комисије Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-3385967819363088442022-07-21T11:40:39.761+02:002022-07-21T11:40:39.761+02:00Po ovome ispada da treba sve od struke predati des...Po ovome ispada da treba sve od struke predati destilerijama a domaće proizvođače gurnuti ispod tepiha. Da nije tih seoskih iliti vašarskih manifestacija i FB grupa, kako bi se hobisti edukovali bez većih ulaganja. Bez tih istih ne bi bilo i velikog broja novoregistrovanih destilerija (mini, hobi...zovite ih kako vam volja). Da ne prozivam nikog, krenuću od sebe. Do pre 3-4 godine sam rakiju radio da ne pričam kako, ono 'moj deda' stilom. Zahvaljujući vašarima i cirkuzantima sam daleko osavremenio tehnologiju hobi proizvodnje i razmišljam o registraciji. Šta mislite, ko mi je bezdušno pomagao korak po korak? Ne, nije ni država ni destilerije ni skupe knjige. Na kraju bih dodao da se delom i slažem sa vašom objavom. Rakijska scena se pokrenula, uglavnom u dobrom pravcu. Šta dalje, to je iznad mene i odgovora nemam, ali mi se dopada koliko se kvalitet destilata poboljšao u Srbiji i regionu.Саша Инђићhttps://www.blogger.com/profile/14375249222797332517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-50477670871455211782022-07-20T21:29:14.561+02:002022-07-20T21:29:14.561+02:00Bravo! Mnogi će se naljutiti, ali neko je morao da...Bravo! Mnogi će se naljutiti, ali neko je morao da kaže da je car go...Vidosavanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8320864714343124729.post-24535758876132841532022-07-20T13:26:09.744+02:002022-07-20T13:26:09.744+02:00Neka sedne struka, tehnolozi, velike destilerije, ...Neka sedne struka, tehnolozi, velike destilerije, hobi proizvodjaci, drzavni predstavnici i neka se nadje nacin da se svi ovi koji nisu, uvedu u legalne tokove kao mikro, mali, srednji i veliki proizvodjaci. Ako se krene sada u tom pravcu za par godina ce svi da budu van sive zone ali opet imajte u vidu da postoji mnogo registrovanih destilera koji se sluze raznim trikovima u proizvodnji jakih alkoholnih pica i tu se opet javlja nelojalna konkurencija, gde jedni prave kvalitet ( i to kosta ) a drugi varaju sa poljoprivrednim alkoholom, aromama i to kosta od 300 do 700 dinara. Ako cemo standard, kvalitet, onda nema aroma, etanola, bonifikatora i to treba da se propise. Zelim da sve klase destilera sa drzavom nadju zajednicki jezik.<br /><br />Srdacan pozdrav.Anonymousnoreply@blogger.com