1. 4. 2018.

Ognjena - stara rakija od jabuke


Nema pića koje ima veći potencijal da postane vrhunski proizvod naše rakijske tradicije, a da je više zapostavljen, od rakije od jabuke. Jabuka, pored kruške i šljive, spada u ono voće kojem još nisu potpuno izumrle autohtone varijante, pa je tako u voćnjacima Srbije još moguće naći kolačaru, đulu i đulicu, budimku i senabiju, petrovaču i zelenku. Sve ove stare sorte jabuka, pomešane zajedno, u kljuku ili matičnom soku, daju vrhunski potencijal za nešto što, posle pristojnog odležavanja u hrastovini, postaje sami vrh kvaliteta.
Pića od jabuka poznata su širom sveta i skoro svuda su izborila poštovanje edukovanih ljubitelja jakih alkoholnih pića. Najpoznatiji su francuski kalvados, američki epl-džek i britansko jabukovo vino – sajder. Zanimljivo je reći da su Srbi još u XIX veku proizvodili sajder, odnosno vino od jabuke koje su zvali jabukovac. Ovo piće je bilo naročito popularno u krajevima gde nije bilo grožđa.
Da su naši proizvođači u poslednjih nekoliko godina uvideli mogućnost postizanja vrhunskog kvaliteta od destilata jabuke i jabukovog soka pokazuje i prva mesta, zlatne medalje i pohvale za stare jabukovače. Pored kvaliteta, proizvođači se više ne stide da rakiju od jabuka ponude kao svoj premium proizvod, kao nešto što nije nastalo iz nužde, već kao proizvod kojim se destilerija ponosi.


Upravo takva je i jabukovača Ognjena koju proizvodi i neguje destilerija Braća Tomašević iz Prijepolja. Reč je o maloj, porodičnoj firmi, čiji su osnivači i vlasnici braća Vukosav i Miloš Tomašević. Proizvodnja rakije od voća je višedecenijska, moglo bi se čak i reći viševekovna porodična tradicija, jer datira još od kraja XIX veka. Destilerija se nalazi u selu Ivanje nedaleko od Prijepolja, gde se uzgaja i deo voća namenjenog za preradu u rakiju. Tomaševići proizvode kvalitetne i više puta nagrađivane rakije od šljive, dunje, jabuke, kajsije, maline i kruške. U budućnosti ćemo predstaviti još rakija iz ove radionice rakije, ali sada nas pre svega zanima premijum jabukovača.
Ova rakija se proizvodi od starih sorti jabuka, baš kao i što piše u stručnoj literaturi, najbolja rakija se dobija kada se kombinuje više vrsta jabuka, različitih nivoa slasti i kiselosti. Što se načina ukomljavanja tiče, on je tradicionalni, što podrazumeva ukomljavanje samog ploda jabuke, a ne matičnog soka. Destilacija je odrađena perfektno. Rakija je starila u hrastu 5 godina.
Boja: boja zlata
Miris: svež i jasan miris jabuke, nema primesa ničeg gnjilog ili otužnog. Lep miris koji podseća na jabuke iz rerne i kolače na bazi jabuke.
Ukus: prijatna slast na samom početku, čista i sveža. Ukus se razvija vremenom i potrebno je ovu rakiju pustiti da "prodiše". Kompleksniji ukusi javljaju se sa protokom vremena: kruška, vanila, cimet, suva breskva. Prijatan dodir slanoće na samom kraju naknadnog dela ukusa. Nema ničega što štrči, cela aroma je zaokružena a impresije integrisane u celokupni doživljaj.
Zaključak: Jabukovača Ognjena je rakija idealna za početak puta kroz srpske rakije od jabuke. U njoj su vešto spojeni ukusi i mirisi tradicionalnih, seoskih rakija od jabuke i aroma koje poseduje francuski kalvados. 

Ocena - Zlato - 92 0d 100 bodova

Нема коментара:

Постави коментар