O profesoru Milanu Plaziniću
već smo pisali u tekstu o njegovoj šljivovoj prepečenici staroj osam godina. U međuvremenu, a naročito tokom ove godine, rakije Plazinić osvojile su visoka mesta na rakijskim manifestacijama u Čačku, Gornjoj Trepči i trijumfovale na užičkom Žestivalu. Pre putopisne priče, nekoliko rečenica o rakiji koju smo u međuvremenu degustirali, a reč je o najmlađoj šljivovici koja se u ovom podrumu flašira, staroj tri godine. Neko bi sumnjičavo rekao: „samo tri godine?“, a da
je nije ni probao. Međutim, ovo je jedna od najboljih rakija (najmanje) tog godišta,
jer u ovoj kupaži sigurno da ima i starijih destilata. Miris je jako lep, karakterističan
ponajviše za sortu čačansku rodnu, a ukus floralan, zatim prijatno gorak, uz dovoljno
hrasta i pomalo vanile. Još jedna rakija koja s vremenom i kontaktom s
vazduhom, pošto otvorite bocu, biva sve bolja.
Kratak obilazak započeli smo
prostorijom za destilaciju u kojoj dominira aparat za destilaciju starog kova,
takozvani kazan prevrtač. Leto je
bilo tek bilo počelo, pa je i sezona pečenja rakije tek na vidiku, stoga je
kazan bio rastavljen i očišćen, baš kako treba. Obišli smo i prostoriju koju
sam odmah nazvao stakleni podrum, a u kojoj miruju uglavnom bezbojni
destilati. Ima i starijih, ali su svi u staklenoj ambalaži, po mom mišljenju,
najpogodnijoj za odležavanje rakije. (Odležavanje je pojam koji ne treba pobrkati sa starenjem, odnosno sazrevanjem koje se odvija u drvenim sudovima)
Na kraju, kako i dolikuje, čeka
nas „drveni podrum“. Sve sama hrastova burad zapremine od 200 do 500 litara.
Starija, mlađa rakija, kupaže različitih sorti i monodestilati. Praznik za oči,
uživanje u mirisu i atmosferi, a nema boljeg iskustva od degustacije bilo koje
rakije na njenom izvoru. Na rakijskom meniju redom su se našle: travarica (u osnovi
kvalitetna šljivovica s dodatkom nane i kantariona), zatim klekovača, jedna od najboljih i
najšljivastijih koju sam ikad probao, jer se dobija od stare šljivove prepečenice.
Sledi stara jabukovača, srpska rakija najbliža francuskom kalvadosu, pravi
melem za čula i dobro odmorište posle kojeg treba nastaviti plovidbu kroz
starije rakije. Sledi kajsijevača, ali stara, hrastom obojena i kao takva prava retkost na sceni, a voleli bismo da ih
vidimo još više, jer bezbojne kajsijevače su bezlične - sve liče jedna na drugu. Na koncu, degustacija starih šljivovica od autohtonih rakijskih sorti.
Sve dobre, još bolje i najbolje. Nijedna s manom, a svaka visokokvalitetna. Bele
ajkule, rekao bi profesor Ninoslav Nikićević. Takva jedna rakija (možete je videti na slici gore) flaširana je pod nazivom "ekstra šljivovica" i stara je 15 godina.
Posle dobre degustacije, prija
nešto slatko. Ne, ne mislim na slatkiše ili kolače, mislim pre na pića tipa
vinjak, eventualno neka specijalna rakija, orahovača ili nedajbože liker. Sad
govorim u svoje ime, jer ja sam s likerima „na ti“. Ovoga puta višnja na vrhu
torte bila je - gle čuda? - baš višnjevača. Destilat višnje obogaćen bojom i aromom od pravih višanja,
jačine 35%. Na mirisu prepoznatljivi i poželjni bademasti ton, a na ukusu
prijatna, okrepljujuća voćna slast. Kraj, gotovo, nema dalje... Mada, ne mogu baš da garantujem da neće biti još.
Нема коментара:
Постави коментар