Kad već naučite kakve
karakteristike treba da ima voćna rakija od dunje, onda nije teško prepoznati
kvalitet. U tekstu o dunjevači (i falsifikatima) naglasili smo specifičnost
postupka za dobijanje visokokvalitetne rakije od dunje zbog čega mnogi
proizvđači odustaju od nje i okreću se drugim voćnim vrstama. Za Podrum Lukić čuli smo pre nekoliko godina, jer bilo je nemoguće zaobići, verovatno najskuplju i najkvalitetniju
šljivovicu na tržištu – Dekadu. Ta rakija, ali i samo gazdinstvo koje se nalazi u predivnoj prirodi, zaslužuju posebno predstavljanje. Kad postavite svoje ime ovako visoko, trebalo
bi da to potvrdite i drugim proizvodima koje nudite. Naime, čest je slučaj da se
pojedine destilerije izdvajaju nekom rakijom, a onda, pritisnuti tražnjom
tržišta i ugostiteljskim sektorom, krenu s proizvodnjom drugih voćnih rakija
osrednjeg ili lošeg kvaliteta. Podrum Lukić bavi
se i proizvodnjom vina, a nalazi se u Ljigu, naselje Babajić. Deset hekatara
zemlje okružene planinama Rajac i Rudnik su pod voćnjacima, a tri hektara pod
vinovom lozom. Dakle, pored tri vrste vina, proizvode se rakije od: šljive, dunje,
kruške, kajsije, jabuke i grožđa.
Ova rakija, dunjevača, ovenčana je medaljama
na nekoliko prestižnih rakijskih takmičenja. Dunja iz podruma Lukić je bistra, stabilizovana rakija.
Miris
je
tipičan za sortu, svež i prijatno kiselkast.
Ukus je
suv, prijatno gorak, podseća na srodno voće, a najviše na kruške. Aroma je
sačuvana, nije prenaglašena kako to ume da bude kod „rakija“ od rafinisanog
alkohola koje su kamuflirane dodatim aromama.
Jedino što bih izneo, manje kao
zamerku, a više kao sugestiju, je da procenat alkohola, koji je na donjoj
granici, treba povećati. Kod rakija od dunje poželjno je da se ovaj procenat
svede na 42-43%, jer se onda arome dodatno uzdignu na krilima etil-alkohola koji je
nosilac mirisa i ukusa.
Ocena – zlato – 91 od 100 bodova
Chic - I Want Your Love
Chic - I Want Your Love
Pozdrav! Kada ste vec zapoceli pricu o dunjevacama mogli biste da napisete i tekst o mozda dve najbolje dunjevace na trzistu: Stara pesma i Dukat. Takodje i vas stari znanc gospodin Ilija Rudic pravi vrhunsku dunju. Sto je i ya ocekivati s obyirom da su mu je sljiva medju top 5 kod nas.
ОдговориИзбришиBiće još tekstova, tek smo počeli. Dve rakije koje ste spomenuli (Stara pesma i Inspiracija) odličnog su kvaliteta.
ОдговориИзбришиSamo da se nadovežem i da dam još predloga, mada sam siguran da to znate mnogo bolje nego ja. Manastir Kovilj pravi odličnu kajisijevaču i jabukovaču. Jabukovača se zove Arkanj i najsličnija je francuskom Kalvadosu, koji je naravno, pojam za sve jabukovače. A inače kod nas gotovo da niko ne pravi jabukovaču po tom principu. Čuo sam da ima par neregistrovanih proizvđača, a ako će neko da ih otkrije to ste vi. Dalje, braća Tomašević iz Prijepolja prave jednu od najboljih malinovača u Evropi. Zatim firma Promont iz Novog sada pravi odlične bele rakije, npr. lozovača im je jako kvalitetna. Inače skoro sam na Banjičkoj pijaci u Beogradu bio ispred tezge gde devojka koja je strudirala, ja mislim čak i diplomirala, kod profesora Nikićevića prodaje pravu medovaču. Znači ne šljive sa dodatkom meda nego baš rakiju gde je pravi kvalitetni med bio sirovina za dobijanje rakije. Odležala je u dve ili tri godine u buradima, zaboravio sam kojim, ali znam da nisu hrastova u pitanju. Nisam stigao da uzmem, ali svakako je to tek raritet kod nas na tržištu... Tako da tekstova o rakiji nikad dosta.
ОдговориИзбришиArkanj je jako lepa rakija. Tomaševići poznati po malinovači, a Premier rakije po vrhunskom kvalitetu. Probajte njihovu vilijamovku.
ИзбришиVerovatno ste sreli Nevenu Novićević koja proizvodi pravu medovaču koja odležava u buradima od jasena.
Pozdrav!