12. 3. 2016.

Two Doves / Dve Gugutke*




Istini za volju, two doves na engleskom jeziku znači dve golubice, ali sticajem okolnosti znam da je proizvođač viskija, gospodin Šandor Komaromi, prvobitno hteo da ga nazove po gugutkama – pticama koje često nadleću krošnje Đurđeva, sela nadomak Novog Sada. U tom slučaju, ovaj viski bi se zvao Two turtledoves* što i ne zvuči primaljivo i efektno kao two doves.  Škotski malt viskiji obično su dvostruko destilisani u bakarnim aparatima za destilaciju. Retki su izuzeci od ovog pravila, kada imamo trostruku destilaciju, a to su neke od destilerija iz oblasti Lowland (Auchentoshan). Ako pogled bacimo na susednu Irsku, videćemo da je tamo trostruka destilacija odavno već standard. Jedno je sigurno: ako tri puta destilišete, dobijate veći alkoholni sadržaj, nego ako destilišete dvaput. Dobija se i nešto „čistiji“ destilat, možda je bolje reći rafiniraniji destilat, kako bi Irci i Škoti rekli: smooth.
 


 
Izložiću, na početku, izvesne netipičnosti u vezi sa ovim pićem. Za jedan singl malt viski, četiri godine je prekratko starenje, ako se i može govoriti o starenju. Dalje, destilat se razliva u, najverovatnije novu, hrastovu burad od domaćeg hrasta sa Fruške Gore. Dakle, nema burbona, nema šerija - nema pića koja su stajala u buradima koja se kasnije, tradicionalno koriste za sazrevanje viskija. O vodi ne mogu da govorim puno, ali Vojvodinu baš i ne bije dobar glas o kvalitetnoj vodi za piće. Zaista netipično, ali opet, ovo i nije škotski viski, već jedini domaći, vojvođanski singl malt viski. Doduše, kako i napraviti blend, ako u okolini nemate konkurenciju u drugim destilerijama?


Miris: mlad, mlad, kazali bi young whisky. Žitarice (ječmeni slad), med, suvo grožđe, šećer u prahu, pa čak i komovica, a sve to obavijeno pomalo neobuzdanom hrastovinom o kojoj je ranije bilo reči.
Ukus: Čaj, irish whiskey, loza, kvasac, dok sa vodom postaje slađi, ali je i dalje nezaobilazna impresija mladog viskija. Ako se viski u našoj zemlji deklariše kao rakija od žitarica, ovaj viski podseća na destilat piva, znajući da je napravljen od ječmenog slada. Sa vodom, iz ovog viskija pomalja se nana, a sam viski postaje pitkiji. Finiš - kratak, gotovo nepostojeći.


 
 
Zaključio bih da je Dve gugutke viski za gradske barove, za uživanje uz latino ritmove, idealan kao sastojak za koktele. Svakako, ako ste konzument najčešće viđenih škotskih blend viskija, probajte, za promenu, Two doves. Ipak, za neko lagano ispijanje iz degustacione čaše, potrebne su dodatne godine, potreban je neki potpis koji bi ovaj viski učinio regionalnim ili ako hoćete, srpskim, vojvođanskim. Bez namere da naljutim neke dobre ljude koji, zasigurno s trudom, proizvode ovaj viski, naglašavam da je proizvodnja i uspešna distribucija viskija iz Srbije, a u Srbiji, poprilično izazovan i rizičan poduhvat. Imajući to na umu, želimo destileriji Two doves samo uspeh. 





Bvana iz Lagune - Ljax e Plejaz feat. Ajs

2 коментара: