6. 9. 2015.

Rakijski Čas


Pre izvesnog vremena obećali smo da ćemo nastaviti sa praktičnim delovanjem, sa širenjem vere u dobru rakiju i deljenjem znanja sa konkretnim ljudima, uživo. Obećanje je ispunjeno i to u Beogradu, u prostorijama Urbanog Inkubatora, rasadnika umetničkih ideja. Petnaestak ljubitelja rakije, među kojima je bilo ozbiljnih entuzijasta, ali i radoznalih početnika, družilo se preko dva sata, razgovarajući o rakiji, razume se, uz rakiju. 
Atmosfera je, isprva bila prava partizanska, gerilska. Ovo nije slučajno, jer radi se o pionirskom procesu, bukvalnom probijanju leda kojim je predugo okovana rakijska scena u Srbiji.


Pored neizbežnog teorijskog uvoda, razbijanja mitova o tome šta voćna rakija jeste, a šta nije, govorili smo otvoreno i o tome koliko zaista znamo o rakiji. Tek pošto srušimo auto-stereotipe i predrasude o rakiji i pošto ih zamenimo znanjem i degustacionim iskustvom, možemo da krenemo sa stvaranjem ozbiljnije scene konzumenata rakije.


Rečju, ovo je bila jedinstvena prilika da uživo porazgovaramo o svim onim temama koje smo doticali u našim tekstovima na Blogu, i zajedno degustiramo neke od rakija o kojima smo pisali. Tako su se na listi ovoga puta našle šljivovice: Đurđević, Gegula, Stari hrast, Zlatni tok i BB Klekovača Specijal. Sve dobre i kvalitetne, a sve različite i vredne posvećenog pristupa uživanju u njihovoj boji, ukusu i mirisu.  


Kakva je razlika između ohlađene rakije iz čokanja i iste rakije poslužene na sobnoj temperaturi iz degustacione čaše? Šta nam govori boja, a šta tekstura? Putovanje kroz lepezu mirisa i spektar ukusa, bio je najuzbudljivi deo (dvo)časa sa sve praktičnom nastavom. Za sve one koji su želeli da saznaju više, odogovore na pitanja davao je dr Ivan Urošević, ekspert u tehnologiji proizvodnje i ocenjivanju kvaliteta rakije.

Ostali smo dužni još jedno obećanje, a to je da ovo sigurno neće biti poslednji događaj ove vrste i da ćemo se uskoro ponovo pojaviti  sa nekom novom temom i, uz neke druge uzorke, otvoreno razgovarati o rakiji. Album sa više fotografija možete pogledati ovde.
5 коментара:

 1. Pozdrav,
  kada planirate novo okupljanje u BGu? Nisam naleteo nigde na blogu , da li se plaća učešće?
  Inače, ja sam iz Pančeva, ljubitelj i mali proizvođač(za sebe i društvo) rakije,u 100% kontrolisanim uslovima i po uputstvima tehnologa, a ne kako su radili naši preci... :)
  Hvala

  ОдговориИзбриши
 2. Poštovani,
  bićete obavešteni u vezi sa nekim budućim Rakijskim časom u Beogradu, pratite nas na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман3. 3. 2016. 23:13:00

  Evo i ja da se prijavim za rakijski čas u BG-u.
  Planira li se nešto uskoro?

  ОдговориИзбриши