10. 8. 2015.

Paunić - Rakija od Šljive



 
Ja volim kupažirane rakije, to vam je kao blended viski. Navodno niža klasa, a lepeza ukusa široka, jer od viskija koji ulaze u određenu „mešavinu“ zavisi i kvalitet krajnjeg proizvoda. Često na našim stranicama naglašavamo kada pijemo rakije proizvedene od jedne sorte šljive, što zna biti originalno iskustvo. S druge strane, kupaže kriju u sebi još jedan duh, a to je veština kombinovanja ukusa i aroma, sorti šljiva i rakija različitih godišta. Predamnom se nalazi nesvakidašnja varijanta – rakija od Čačanske Lepotice i Trnovače. Za mene, bar do sada, nikada neprobana kombinacija. Najređe korišćena autohtona rakijska sorta i jedna hibridna šljiva kombinovanih svojstava, o kojoj se sve više piše i koja se pažljivo proučava u rakijskim krugovima. 
Gazdinstvo Paunić je, pored više puta dokazane rakije od kajsije, izašlo na tržište sa ovom šljivovicom prepečenicom. Jačina joj je 42% alkohola, tek nešto iznad standardnih 40%, što je za pohvalu. Ta sićušna razlika ume da uzdigne arome nekoliko stepenika uvis.


Boja: slamnasto-žuta, bistra rakija.
Miris: Voćni, sladak miris, pomalo parfemskog karaktera. Bombone, zrelo žuto voće. Malo kasnije ćete osetiti i miris bureta, ali u manjoj meri, jer ovo je mlađa rakija.
Ukus je još bolji i neočekivano suv. Slatki citrusi, voćna salata – to je moj utisak. Oseća se Trnovača koja je zastupljena u manjoj meri, ali je ima. Šljive u punoj zrelosti znaju da donesu dobar rezultat. Završnica je kratka, do srednja, ali je jako prijatna i aromatična. 
Ukupan utisak je da je ovo jedna pitka rakija, u kojoj možete uživati i tokom leta. Važno je istaći još i ovo: Paunić šljivovica svakako nije lako zaboravljiva rakija. Ako uspete da se razlikujete u moru sličnih šljivovica, to treba ceniti. Sjajna budućnost na vidiku.

          
                             Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova 




Steve Miller Band - Serenade

Нема коментара:

Постави коментар