23. 5. 2015.

Vinjak Paun - AA




Pre nešto više od godinu dana mogli ste da pročitate naš tekst o Staroj šljivovici firme Primag iz Zemuna. Da se malo podsetimo - ovu firmu je još 1988. godine osnovao dr Radoslav Paunović (1927-2006), dugogodišnji profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Aposlutna arhiva (AA) je oznaka koja se može staviti na pića dobijena ujednjačavanjem destilata koji su starili preko deset godina, a vinjak Paun je upravo takav proizvod. Bio je šampion kvaliteta grupe proizvoda na Novosadskom sajmu 2008. godine, a krajem prošle godine baš ovaj vinjak bio je najbolje ocenjeno piće na prvom Festivalu srpske rakije u Beogradu.
Boca i kutija su sasvim odgovarajućeg dizajna, jačina je standardna 40% alkohola, a zapremina 0.7 litra. 

Boja je tamno-ćilibarna.
Miris ovog vinjaka je izražen, ne i napadan, tipičan za stare destilate vina - neizbežna vanila i pomalo karamela, koji su tu zahvaljujući hrastovim sudovima.
Ukus je kompleksan, harmoničan, srednje punoće, ali sa puno aroma koje se kreću od biljnih, voćnih (belo suvo grožđe i narandža) do dimljenog mesa. Prijatna kiselina vina koju osetite u nastupu ukusa nakon prvog gutljaja, ukazuje na kvalitet, odnosno prirodnost vinjaka čiji primarni ukus (belo vino) nije nestao, već je samo oplemenjen uticajem hrasta. A, ovog uticaja ima sasvim dovoljno u impresijama kafe, čokoladnog mleka, a najviše na mirisu. 

Prethodnim postom započeli smo priču o kvalitetnim vinjacima koji su se nekada proizvodili u Jugoslaviji. Sada smo vam predstavili jedan proizvod nastao na možda poslednjem talasu tog entuzijastičkog pristupa proizvodnji alkoholnih pića. Takav jedan pristup, takav duh poštenja doneo nam je ovaj vrhunski vinjak.     


                                         Ocena - zlato - 92 od 100 bodova




Bjesovi - Svetla, Svetlosti




4 коментара: