31. 12. 2014.

Najbolje u 2014. godini

Protekla godina ostaće zabeležena na ovim stranicama po prvim iskrama rakijske kulture, gde Rakija, uglavnom kao internet zajednica sličnomišljenika, utire put ka formiranju rakijske scene u Srbiji. Ovo je 45. post na blogu, pisali smo o skoro toliko rakija, a probali još i neku više. Putovali smo, obilazili sajmove i takmičenja, rakijske smotre, prodajne izložbe i festivale. Svratili smo i u po neku destileriju, napravili nekoliko razgovora i objavili dosta fotografija. Kao što se to uobičajeno radi, vreme je da se napravi presek pri kraju godine, da se stalože utisci i sagledaju postignuća. 


Hajde da se malo pohvalimo. Ostvarili smo, zapravo naši čitaoci (a to ste vi), 10.000 pregleda! Bez plaćenih reklama, bez nagovaranja – u pitanju su organske posete Blogu. Najčešće ste nas pretraživali preko Gugla, a zatim i preko Fejsbuka, a ne treba zanemariti ni posete sa stručnih foruma, kao što su sveovinu.com i poljoinfo.com, gde su se u par navrata pokrenule nekolike diskusije u vezi sa našom temom.
Za ovu priliku objavljujemo listu najčitanijih postova na blogu kao i listu najbolje ocenjenih rakija. Iako je fejsbuk stranica zaživela dva meseca nakon pokretanja Bloga, postoji izvesna povezanost između čitanosti tekstova na oba mesta.  Pogledajte listu najčitanijih tekstova:

  1.  IlijaRudić – urbana destilerija  
  2.  Povlenka
  3.  Jelički Dukat
  4.  Stari Vitez
  5.  Šljivovača Aleksić
Zanimljivo je istaći da je tekst o Iliji Rudiću najčitaniji i na Fejsbuku. Kada je ocenjivanje u pitanju, situacija je nešto drugačija. Po ovom kriterijumu, lista najboljih rakija izgleda ovako:

  1.  RakijaKnez                         
  2.  Ilija Rudić - Inspiracija
  3.  Čitakovića Melem
  4.  Zlatni Tok
  5.  Plazinić šljivovica

Da ne bude da je sve išlo baš glatko, reći ćemo da smo naišli i na dosta zatvorenih vrata. Pojedini rakijaši nisu želeli saradnju, odnosno odbijali su kontakt sa nama. Da li zbog bojazni od kritike, ili nelagodnosti od interneta kao još uvek novog medija, ne znamo. Od samog početka ostali smo otvoreni, nezavisni, ali i subjektivni - uvek pišemo ono što mislimo. Na našem portalu svako može da ostavi komentar, da kritikuje, razume se, u granicama pristojnosti. Svesni da dečije bolesti formiranja bilo koje potkulturne scene neće izbeći ni ovu rakijsku, uspeli smo da privučemo pažnju proizvođača, stručnjaka i stvorili bazu, ako ne fanova, onda sigurno vernih pratilaca naše priče. Pozivamo vas da se uključite, pišete, šaljete uzorke. Hajde da razmenimo iskustva o najboljim rakijama!

                                 

Нема коментара:

Постави коментар