Pojava urbanih,
mikro-destilerija aktuelna je na američkom (burbon viski) i evropskom (konjak i
single malt viski) tlu već duže
vreme. I u Srbiji poslednjih godina imamo takmace koji prijavljuju svoja
dostignuća na ocenjivanje u okviru mnogobrojnih rakijskih susreta. Ilija Rudić
je tako upisan u sam vrh najboljih srpskih šljivovica u periodu od 1900-2009
godine, dobivši ocenu 18.30, a na drugim takmičenjima nižu se isključivo zlatna
priznanja (ocena 18.55 u Institutu za voćarstvo u Čačku, 2014. godine). Dakle, gospodin Rudić iz Borče je dokaz da se rakija vrhunskog kvaliteta ne
mora proizvoditi na seoskom imanju, tik pored voćnjaka, već se može proizvesti
i u predgrađima, samo treba hteti, umeti i znati.
Primećujemo odmah dve
nove stvari. Prvo, može se napraviti svojevrsno poređenje ove rakije sa single
malt viskijima. Naime, ovo je rakija proizvedena 100 posto od šljive Požegače. I
to ne od bilo koje, već od šljive koja već godinama dolazi sa istog mesta iz
okoline Valjeva, tako da se može govoriti o svojevrsnom geografskom poreklu.
Naravno, da bi se sve ovo zaštitilo i brendiralo potrebno je puno novca, a da
bi se u dobroj rakiji uživalo, potrebna je umešnost, zanatska doslednost i dosta
vremena. Vreme je važan faktor u ovom poslu, jer je rakiji od Požegače potrebno više vremena
za „zrenje“ u odnosu na druge sorte.
Drugo, radi se o
fenomenu single barrel, rečju: jedna
sorta – jedno bure – jedna rakija. Burad su optimalne zapremine, a higijena je,
tokom celokupnog proizvodnog procesa, besprekorna. Destilat koji u njima započinje svoje aktivno starenje jačine je oko 70%. Rezultat je ovde pred nama. Dokaz
da srpska šljivovica po organoleptičkim svojstvima ima čime da parira škotskom
viskiju i američkim burbonima. Možemo samo da pretpostavimo o kakvoj bi se tek
aromi ovde radilo kada bi destilat odležavao u burbon buradima. To bi bio
zanimljiv i jedinstven eksperiment. Uživanju u ovoj rakiji dodatno doprinosi
činjenica da je proizvedena iz zasada koji nisu iskrčeni, koji nisu ustupili
mesto otpornijim sortama koje donose veće prinose i daleko manji kvalitet
rakije. To treba ceniti.
Miris opojan, nekoliko vrsta vanile,
kvalitetna soft karamela, tamni šećer na ivici tačke topljenja sa dve kapi
ruma... Uživanje za sva čula. Tek nešto manje od polovine svake ocene koju
vidite na ovom blogu, čine boja, bistrina i miris. Rudićeva rakija dominira u svakom od ovih segmenata. Rakija je potpuno
smirena, a duša i život su joj zadržani.
Ukus tek osušenog lista duvana,
limuna i suve kajsije se širi i ostaje dugo na nepcu. Prazna čaša intenzivno
miriše na suvu šljivu i udaljeni krem brule sa crticom cimeta. Nema neželjenih
primesa, nema ničega što bi gorko podsetilo na košticu. Impresivna rakija – kao
da zagrizete šljivu u kojoj je zatočeno toplo sunce, med i, pre svega,
kandirana narandža. Neispošćena dobra hrastovina jasno prožima svaki segment
uživanja u ovoj rakiji.
Naziremo još jedan novi
vidik za iskusne hedoniste: rakiju Ilije Rudića treba upariti sa kvalitetnom
kubanskom cigarom. I još nešto: ova rakija nije registrovani brend. Planirano
ime za njen budući identitet jeste Inspiracija.
Videćemo kakav će odjek napraviti ovaj rakijski raritet kada se bude pojavio na
sceni.
Ocena - Velika zlatna - 94 od 100 bodova
The Revels - Comanche
The Revels - Comanche
Ostavila je utisak...utisak najbolje rakije ikada..
ОдговориИзбришиKada sam se nakon tri sata pozdravio sa gospodinom Ilijom, pomislio sam kako je prava šteta što nema neki sajt na kome bi mogao da podelim svoje utiske sa drugim ljubiteljima vrhunske rakije. Medjutim možda je tako i bolje. Za ovako redak rakijski dragulj valja se malo i potruditi. A taj trud će se pravo istinskom ljubitelju vrhunske rakije zaista isplatiti. Od pecare ukrašene peharima, medaljama i diplomama, koja više liči na apoteku nego na destileriju, preko priče sa gospodinom Ilijom koja može da potraje satima, do vrhunske rakije. Šljivovica iz 2000te godine, dunjevača iz 2014te. Po mom skromonom mišljenju, medju najboljim rakijama koje sam imao priliku da probam. Iskrena preporuka svima.
ОдговориИзбришиRakija mu je fenomenalna...
ОдговориИзбришиSve govore pehari i diplome iz njegovog kabineta, sto je osvojio na Balkanu i inostranstvu...
Sve su rakije dobre ali JEDNA je Inspiracija. Nedostatak sredstava i godine vlasnika ce ostaviti ovaj drgulj, merilo vrednosti za sve rakije koje nastaju u zapecku. Samo mi koji smo je probali i hvala Bogu i dalje je pijemo cemo je se secati kad je ne bude. Kao sto je nekad bila Manastirka koje se moj otac seca, govoricemo bila jednom jedna Inspiracija. Pozdrav cika Iliji.
ОдговориИзбришиSve su rakije dobre ali JEDNA je Inspiracija. Nedostatak sredstava i godine vlasnika ce ostaviti ovaj drgulj, merilo vrednosti za sve rakije koje nastaju u zapecku. Samo mi koji smo je probali i hvala Bogu i dalje je pijemo cemo je se secati kad je ne bude. Kao sto je nekad bila Manastirka koje se moj otac seca, govoricemo bila jednom jedna Inspiracija. Pozdrav cika Iliji.
ОдговориИзбриши