Danjašnjim postom pokrećemo
temu o manastirskim rakijama. Da pravoslavni manastiri proizvode vino i rakiju
zanimljiva je pojava od Grčke do Srbije. U Srbiji rakiju proizvode manastiri
Kalenić, Hopovo i Kovilj, a verovatno i mnogi drugi za koje ne znamo. Nedaleko
od Valjeva nalazi se manastir Lelić i, sticajem okolnosti, rakija iz ovog
manastira biće naš prvi izbor.
Lelićka šljivovica
osvojila je ocenu 17.85 na Sajmu šljiva u Osečini ove godine. Neverovatnih 55% alkohola ulivaju strah pre samog
degustiranja. Kad se sipa u čašu i malo zavrti, suze se slivaju od vrha čaše minutima, što je i očekivano za ovako
jaku rakiju - jednostavno se mora piti razblažena.
Miris: Na prvi utisak podseća na
grožđe, odnosno lozovu rakiju. Prilično je začinska i ljuta: biber, čili, ali i
senik pun pokošene trave. Sa malo dodatka vode zapljuskuje nas talas slatkoće.
Nije sasvim jasno koje sorte šljive su korišćene za proizvodnju ove rakije, ali
skoro sigurno se radi o kupaži nešto malo preostale Požegače sa Čačanskim
sortama, i/li Stenlijem. Kao i svuda u Srbiji, Požegača je krenula nizbrdo
putem ka svom, sve izvesnijem, istrebljenju, pa ta pojava nije zaobišla ni
manastir Lelić.
Ukus: Kada se odvažimo da je, ovako
jaku probamo, očekuje nas nešto slađi doživljaj, biber je omekšan livadskim
medom i suvim šljivama. Vodenast, začinski ukus koji podseća na duvan i nešto
vanile.
Manastir Lelić jedan je
od najmlađih manastira u Srbiji, pa kao da je proizvedena u skladu sa tim, ni ova rakija nije
naročito stara. Ipak, ona spada u kvalitetnije rakije koje smo probali i
zaslužuje da izađe iz anonimnosti. Sve pohvale za trud idu monasima ovog
manastira, koji se, pored rakije, bave i proizvodnjom meda.
Ocena - srebro - 85 od 100 bodova
David Bowie - Ashes to Ashes
Нема коментара:
Постави коментар