7. 3. 2014.

Srpska Trojka - Barik Jabukovača

                                                                                                          

Rakija koju imamo pred sobom je jabukovača. I to ne obična, "bela" rakija od jabuke, već rakija odležala u barik buretu. Na samom početku treba reći da je Srpska Trojka firma koja proizvodi različite rakije, mnoge smo probali, neke nismo, a barik jabukovača je poslednja koju smo degustirali. Proces barikiranja je utemeljen u Francuskoj, ima dugačku tradiciju, i da ne prepričavamo priču o konjaku i vinu, reći ćemo da kod rakije od šljive barikiranje ozbiljno doprinosi ukusu i kvalitetu. Postoji uobičajeno shvatanje da voćne rakije (od voća sem šljive) treba proizvoditi i čuvati u staklenim i inox posudama, te da im nije potrebno dodatno "aromatizovanje" odležavanjem u buradima. Ovoga puta, u tom pogledu, nailazimo na sasvim redak proizvod. Dakle, mogućne su dve situacije: da je eksperiment uspeo, ili da nije uspeo, tj. bolje reći da je nepotreban. Pa, da vidimo o čemu se radi.

Boja: Ova rakija ima tamnu, bronzanu boju i solidnu bistrinu.

Miris: Prva mirisna nota, pored alkohola, jeste jabuka. Ali ne sveža jabuka, već pečena jabuka u rerni. Taj miris podseća na detinjstvo, ali nisam siguran da li mi se dopada, ili ne, kada je rakija u pitanju.

Ukus: Alkohol (42%) je i dalje dominantan, ukus gareži i dima, i veoma, veoma kratak finiš. Uopšte uzev, u pitanju je mlada rakija i, čini se, nepotreban eksperiment. Rakija koja svoje mesto nalazi na festivalima, gde joj se put i završava.

 

                                              Ocena - bronza - 72 od 100 bodova 

 







Alice in Chains - Rotten Apple

Нема коментара:

Постави коментар