9. 7. 2024.

Бојковчанка - лозовача

 
 
 
 

 
 

Пред нама је још једна сјајна лозова ракија, идеална за лето и вреле дане, али и за сваку другу временску прилику. Ракија долази из познате дестилерије, не спада у производ по коме је дестилерија позната, али представља сјајно изнађење на које смо наишли током овог лета. Дестилерија Бојковчанка је најпознатија по својој изванредној шљиви, такође, барик дуња је ракија са доста поштовалаца. Међутим, производ који као да се љубоморно чувао све ове године је њихова бела лоза. Генерално, на српској ракијској сцени производи од грожђа су мало у запећку, као да постоји одређени степен страха да се он јасније представи публици и да се самопоуздано препоручи као први избор. То је нешто што се мења, али та промена мора да буде бржа и одлучнија. Српске лозове ракије то заслужују. 

 

Лозовача је ракија добијена дестилацијом преврелог грожђаног кљука. Кљук је преврело грожђе где није отакано вино. Српска лоза није добијена од остатака, од секундарне сировине, од шкарта. Она није италијанска грапа нити било који други производ где се нешто додаје или меша. У комину се не додаје шећер нити било шта што јој појачава укус. Она је потпуно природан производ од грожђа, она је посластица и деликатес. Лоза Бојковчанка је монодестилат од сорте мускат хамбург, производи се на дестилационом апарату са колонама немачке марке Arnold Holstein од 300 литара. После дестилације стабилизује се у неутралним судовима дуже времена, после се флашира и пласира на тржиште. Део је премијум златне серије дестилерије Кубурић. 

 

    
 
 

Боја: безбојна ракија одличне бистрине Мирис: бело грожђе, цитруси, додир ђумбира. Свеж и пријатан мирис, на крају се појављују благе ноте нане. Укус: воћан и слаткаст, јасно је да је ракија од мускатне сорте. Ова ракија има занимљив биљни карактер па се појављују импресије сладића и пеперминта. Афтер је солидан и постојан, цела импресија је воћкасто зачинска. Закључак: Ова лоза је врхунски производ, верујемо да би се допао подједнако и мушкарцима и женама, млађој и старијој публици. Посебно је занимљива за људе који воле нешто слађе профиле ракија од грожђа. Препоручујемо да се пије из дегустационе чаше, са чашом хладне изворске воде са стране. Угођај ће бити још потпунији уз неки роман или књигу поезије. Наша препорука је пољски песник Мирослав Писаркјевич који је после посете Србији спевао стих који гласи: Ракија лозовача није ми уопште пружала отпор, расветлила је тамне путеве мога виђења. 

 

Оцена - Злато - 90 од 100 бодова

Нема коментара:

Постави коментар