18. 11. 2021.

Коло-Ра шљивовице

 

 

Још једна занимљива хоби дестилерија коју желимо да представимо је и ракијарница Николе Мајсторовића из Борче. Борча већ постаје озбиљна ракијска дестинација и место где се убрзано развија покрет урбаних дестилерија. Никола производи ракије од разног воћа, експериментише са одлежавањем, прави добру шљиву и занимљиву барик лозу. Каже да његова ракија нема конкретно географско порекло, већ је њено географско порекло је настало из љубави и да не прави бизнис већ да жели да остави квалитет генерацијама које долазе. Иначе, Николина породица покренула је и бренд здравих производа Зрно Ра, прву пекару потпуно посних производа у нашој земљи. Тако да је прецизност, традиција и брига о здрављу нешто што одликује ове вредне људе. Читав њихов рад проткан је древношћу, па чак и мистиком. Ракије се зову Коло Ра, а у грбу је је симбол коловрат. Коловрат је главни симбол религије старих Словена који представља бескрајни циклус настајања и нестајања. Такође, Коловрат се повезује и представља Бога Сварога, створитеља свега на небу и земљи по старим Словенима. Коловрат може да има 4, 6 или 8 кракова. У случају коловрата са осам кракова, он представља број мушких богова: Дајбог, Перун, Стрибог, Велес, Триглав и Световид, Јаровид и Црнобог. Толико о словенском пантенону, да видимо какве су ракије.

 


 

Ми смо пробали три шљивовице из ове ракијарнице, може се рећи да смо добили специјални комплет од три боце ракије из породичних резерви, плаву, црну и црвену етикету. Црвена етикета је чиста пожегача без енологије из 2011. године, плава је ранка 80% пожегача 20% из 2013. године, а црна је пожегача 40%, чачанска лепотица 30%, чачанска родна 20% из 2019. године. 

Црвена: ово је најпиткија ракија од све три дегустиране, класичан „бурбон“ профил у стилу Илије Рудића. Цимет, карамела, ванила, дуван. Лепа и хармонична шљивовица, за љубитеље оваквог типа дефинитивно „must have“. Оцена - Злато 90 од 100 бодова

Плава: ова купажа пожегаче и ранке нам се највише допала, сјајно одрађена, хармонична и слојевита ракија. На мирису босиљак, дуван и мента, а после ванила, ораси. Сипати у дегустациону чашу и потрага за аромама може да почне. Оцена - Злато 91 од 100 бодова 

Црна: рекао бих да је ово ракија за сваки дан, одлична уз кафу, може да се пије и из малих чаша. Типична ракија од чачанских сорти, слаткаста, питка и пријатна. Ружа, мед, марципан. Лепо урађена купажа. Оцена - Сребро 85 од 100 бодова 

Закључак: Никола Мајсторовић је на почетку градње свог ракијског имена, ми препоручујемо да се пробају његове ракије са пажњом и посвећеношћу, јер су тако и настајале.

 

3 коментара:

  1. Pozdrav. Kako su odležavale i sazrevale ove rakije- vrsta buradi, zapremina, vreme, eventualna rotacija buradi? Napisah u komentaru u nekom od prethodnih postova da bi bilo zanimljivo da opišete način odležavanja rakija naših proizvodjača. Mnogo toga ne znamo o ovom veoma važnom koraku, a ovi ljudi to očigledno znaju. Još kad ispeku staru sortu i kvalitetno odrade sazrevanje- nema dalje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove rakije su odlezavale u hrastovim buradima,dobro pripremljenim i kvalitetnim sto se starosti susenja i debljine duga tice...prvo u manjim,zapremine 60l a onda u starijim i vecim i to kao jak destilat od 67 stepeni.Nijedan destilat se ne spusta direktno u buradima na pitku jacinu vec nakon konacnog istakanja.Podrazumeva se da je svaki destilat bez secera,vode i dodatnih primesa...Vreme odlezavanja je vec stvar kontrole destilata i procene..u malim buradima do godinu dana,u vecim,naravno duze

      Избриши
    2. Svaka čast. Sad mi ove boce izgledaju jos bolje :)
      Inače, ovaj "burbonski profil" rakije se, pretpostavljam, dobija jačim uticajem hrasta na aromu, ali bez prelaska granice gde bi hrast prevladao. Za to treba biti majstor.

      Избриши