30. 12. 2018.

Prva organska rakija - Čedina prepečenica



Kraj je godine i pravo vreme da se podsetimo priče o Čedomiru Đurđeviću iz Rađevog Sela, borcu za očuvanje srpske šljive požegače.  U tom tekstu pisali smo o šljivovoj prepečenici koju smo probali izneli više nego pozitivne utiske. Nakon toga nismo imali prilike da probamo rakije Čedomira Đurđevića, kad, eto, ove godine stižu nova iznenađenja! Pored rakije od šljive, tu su i dve specijalne rakije: travarica i klekovača. Čedina travarica je u osnovi šljivovica jačine 40% s dodatkom kompozicije od pet aromatičnih biljaka, izvanrednog ukusa i ujednačenog balansa. Klekovača, koja zaslužuje posebnu priču, takođe je u osnovi šljivova prepečenica oplemenjena plodovima kleke, starila u hrastovim, ali i u klekovim buradima. Tri rakijska musketara za 2018.  godinu.



Ali, da zavirimo u ličnu kartu ove destilerije, šljivovu prepečenicu, prvu organsku rakiju na tržištu. Odmah da vam kažem, ne mora biti od presudne važnosti to što ova rakija ima nalepnicu organski proizvod. Više puta smo se uverili da, ako jednostrano ističete važnost nekog segmenta kvaliteta rakija (npr. sorte ili da li je „organska“ ili ne), onda zanemarujete sve ostalo (npr. senzorne karakteristike). Ipak, Čedina organska rakija od šljive je, pre svega, izvanrednog kvaliteta, pa je zatim još i organska. Baš tim redom. Još ako znate da su prinosi šljiva dobijenih na ovaj način za 30% manji u odnosu na konvencionalnu proizvodnju...


Etiketa je dizajnirana na ćirilici, pismeno sročena. Jer čika Čeda je dipl.inž. a ne, kao mnogi drugi - dipl.ing. U boci je organska požegača i rakija od nje, najmanje pet godina stara, jačine 42% alkohola, a boca zapemine 750ml. Ako vam je promaklo, obično su boce zapremine 700 mililitara. Znate li koliko je 50ml rakije? Velika ili mala čašica za rakiju? Puna velika čašica za rakiju. Pogledajte sliku na kojoj je čaša zapremine 170ml.


Miris je razvijen, karakterističan za sortu. Miris zemlje ispod četinara. Ima dovoljno hrasta (burad su zapremine 500 litara), voćnih kiselina, ali i začina kojih će s godinama biti i više. Ukus ostaje na nepcima sasvim dovoljno dugo, sve arome (prirodna, slankasta vanila!) se pojave i lagano odšetaju, a u praznoj čaši ostaje miris šljiva. Izvorno rustikalna, ali i gospodski nežna, Čedina rakija je istinsko zaveštanje. Jer ako brineš o rakiji i ona će, materinski, brinuti o tebi. Pored nekoliko nesumnjivo kvalitetnih rakija, proizvedenih pre nekoliko decenija, ovo je jedna od retkih rakija proizvedenih u ovoj deceniji koja pokazuje potencijal za duže starenje. Divno piće za predstojeće zimske dane. Srećna Nova godina! 

 

Ocena - Zlato - 92 od 100 bodova  





Leb i Sol - Bistra Voda

1 коментар:

  1. Анониман22. 4. 2019. 14:14:00

    Zapremina od 700 ml za destilovana pića bila je do pre koju godinu propisana u EU, a mislim i u Srbiji, kao (jedna od) dozvoljenih i na tom spisku nije bilo one od 750 ml. Ova potonja bila je rezervisana za vino. Ovakve su veličine bile dozvoljene: za destilovano - 0,02, 0,03, 0,05, 0,1, 0,2, 0,35, 0,50, 0,70, 1,0, i dalje ne znam iz glave..., a za vino 0,25, 0,375, 0,75, 1,0.
    Zato nije čudno što je većina destilovanih pića flaširana u 700 ml a vina u 750 jer je, još uvek, i nakon tihog povlačenja ovog propisa, ponuda flaša na tržištu staklene ambalaže, ostala praktično nepromenjena, pa je teško naći, recimo, pogodnu flašu za destilat od 750 ml, i obratno, za vino od 700 ml. A i konzument je navikao na te veličine.

    ОдговориИзбриши