14. 11. 2018.

Baština 1858



Proveli smo već nekoliko godina na ovom rakijskom putovanju. Putovanju na kom nas je iza svake krivine sačekivalo neko iznenađenje. Istina, vrlo retko su to bila neprijatna iznenađenja, a mnogo češće nagrada za trud koja krepi nadu. Isprva, nadu da ćemo u nekom podrumu pronaći najbolju srpsku rakiju, a kasnije se to pretvorilo u nadu da ćemo pronaći drugačiju rakiju od one prethodne, koja bi gotovo uvek bila odlična. Jer ako se neko ponada da će smesta moći da otkrije srpske rakijske dragulje, desiće mu se da skrene na neke druge staze i tamo neizbežno zaluta. 


Destileriju BB Klekovača prvi put smo posetili proleća 2016. godine (fotografija desno) i još tada su nam posebnu pažnju privukla hrastova burad od 500 litara u kojima je dremala kupaža šljivovih prepečenica u četvrtoj godini starosti. Ta rakija, tada još uvek bezimena, bila je pravi, ali neprerađeni grumen zlata. Nakon ove posete, ovu rakiju smo imali prilike da probamo u „en primeur“ varijanti u decembru prošle godine na specijalnom događaju pod nazivom Distillery masters, održanom u okviru 14. Beogradskog salona vina. Danas, dve i po godine nakon prvog probanja, ova rakija se pojavljuje u prodaji pod originalnim imenom i to u ograničenoj seriji od tačno 1858 boca. Naime, Baština 1858 dobila je ime po godini u kojoj je 12. jula knez Aleksandar Karađorđević izdao rešenje o osnivanju  varoši Bajina Bašta. Zaključujemo da ovo rakijsko izdanje simbolizuje 160 godina od nastanka moderne Bajine Bašte. 



A šta se to nalazi u ovoj boci Baštine 1858 pod rednim brojem 0911? Rakija prirodne boje, muške jačine od 45% alkohola i to u zanimljivoj boci zapremine 0.7 litara koju krasi zaista lep dizajn etikete.  Već na samom početku miris Baštine 1858 podseća na najbolje šljivove prepečenice bajinobaštanskog kraja i to je dobro, jer poželjno je za rakiju da ima prepoznatljiv geografsko-aromatski pečat. Ubrzo se na mirisu pomalja buket raznoraznih planinskih biljaka i začina. Mirođija, kleka, četinarska smola i kvalitetna domaća hrastovina s Goča. Burad su dobra, ali i dovoljno velika da podnesu još nekoliko godina starenja. Na ukusu zrela šljiva, a u završnici neobična slankasta vanila, citrusi i karamel. Baština 1858 nije ruža bez trnja. Gorkokiselkasti profil trnovače preseca sve ostale nivoe aroma, ostavljajući tek malo prostora prepoznatljivoj slasti požegače. Ovo je uzbudljiva rakija i nama se to dopada. Šta vi kažete?  


                                        Ocena - Zlato - 92 od 100 bodova

Нема коментара:

Постави коментар