6. 12. 2017.

Rakija iz rakije - black editionsDo sada sam imao samo jedan jedini problem sa Rakijom iz Rakije. Poželeo sam da, pored standardne varijante, probam neku malo stariju šljivovicu iz ove destilerije. Međutim, nije bilo ni naznake da će se pojaviti neka takva rakija pod simbolom R² i taman što sam ostavio svaku nadu za sobom... pojavljuje se se ovo izdanje i to kakvo – black editions. Možda ovo "black" ne bi ni trebalo prevoditi na naš jezik, jer bolje zvuči ovako kad odzvanja u tonovima premium viskija. Ova rakija i jeste premium kategorije. Možda ne toliko po godinama starenja (sedam), ali sigurno po kvalitetu i prepoznatljivom aromatskom pečatu koji ova destilerija ima. Serija je zaista ograničena, jer ukupno je napunjeno tačno 100 boca, a mi smo za degustaciju dobili drugu po redu. Prva je otišla kumu vlasnika destilerije.    
Boca zapremine pola litra sadrži kupažu crvene ranke i požegače u odnosu 80:20. Sve šljive su ručno sakuplјane; ono što je za rakiju ide na jednu stranu, a ono što nije – završilo je kao poslastica prasićima u voćnjaku. Alkoholno vrenje je obavljeno u drvenim kacama, na prirodan način, bez kvasaca i enzima, kako se to nekad radilo. I to se oseća u rakiji, ona to ume lepo da vrati. Sledi jedan zanimljiv detalj. Pre nego što će se spojiti sa požegačom, meka rakija od crvene ranke dremala je u buradima desetak godina. Čekalo se da osetljiva požegača dobro rodi, a te 2010. godine je baš dobro rodila. Novo hrastovo bure, u kome je ova rakija sazrevala, je zapremine 100 litara, pristojno, školski ovinjeno. Rezultat?

 

Miris: palo zrelo voće, pre svega šljive, med, breskve i mušmule. Izrazito prijatan i opojan miris.
Ukus: Medno saće, matični mleč, lešnici i žuto voće. Orašasti plodovi u livadskom medu. Iznad svega, tu je prijatna voćna kiselost i floralnost da nas podseti šta zapravo pijete, a to je kvalitetna srpska šljivovica. Balans slatkoće i kiselosti koji traje li, traje...   
Zaključak: Uz dosta iskustva, ovakvu rakiju, jednostavno konstatujete kao visok kvalitet. Gledić u svom najboljem izdanju, a mi nismo skoro pili pitkiju rakiju jačine 45%. Aftertaste dolazi u talasima, nije ravna linija kao kod nekih jednodimenzionalnih rakija. Možda smo malo razmaženi, ali za nas je ovo savršena rakija za preko celog dana. Može pre, može i posle jela, uz kafu, a čini se idealnom za rane zimske večeri, da nas podseti na plodove leta i ono što smo od njih dobili tokom jedne davne jeseni.  

                                      Ocena - Velika zlatna - 93 od 100 bodova
Нема коментара:

Постави коментар