26. 3. 2017.

Dve travariceVolite Jeger(majster), a ne volite rakije travarice? Pa, dobro, travarice i nisu nešto s čim se počinje hedonistički staž uživanja u rakiji. Internet je prepun tabloidnih tekstova o lekovitom dejstvu rakije, a pri tom se niko ne zapita: Pijemo li rakiju zbog zdravlјa? I zaista, pijete li pivo kao lek? Kad vam je doktor poslednji put preporučio npr. viski za ublažavanje zdravstvenih tegoba? Budimo realni, rakija je piće za uživanje. Nisu travarice tek makar kakve specijalne rakije; u osnovi voćne, a iznad svega aromatične, ponekad čak i lekovite. I na vašem istraživačkom putovanju kroz svet rakija, kad-tad ćete stići do travarica. U zavisnosti od toga kakve primerke ćete probati, zastaćete pored puta kraće ili duže. Ja sam se malo duže zadržao i evo šta imam da podelim s vama. 

Loša, nedomaćinska privatizacija uništila je čuveno preduzeće Prokupac. Postepenom prodajom paketa akcija koja je započela 2002. godine, rakijski gigant iz Kumodraža krenuo je da posrće, a ubrzana propast počela je nakon 2007. Poslednji trzaji umirućeg bolesnika desili su se pre tri godine, kad je grupa radnika protestovala ispred beogradske „Politike“. Nakon toga samo praznina. Mnogi su se pitali ima li života nakon nestanka Stomaklije? Svetlo na kraju tunela može biti baš ova travarica koja stoji ispred mene, jer  ovo mesto i dalje stoji upražnjeno.


Stom proizvodi renomirano preduzeće Tok iz Beograda, a pogon im se nalazi u selu Brezna na planini Goč pored Kralјeva. Rakija od šljiva destilisana je na moderan način (korišćenjem rektifikacionih kolona) da bi se primarni aromatski kompleks šlјivovice umanjio u korist aroma lekovitog bilјa. U ovoj rakiji je, hladnom maceracijom, uklopljena kompozicija od 16 vrsta aromatičnog i lekovitog bilja. Rezultat je veoma pitka delikatesna rakija jačine 40% alkohola, blage gorčine, idealna kao aperitiv. Više nego dostojna naslednica Stomaklije.  

                                           Ocena - zlato - 90 od 100 bodova
 

BB Klekovača je najpoznatija po svojoj šlјivovici s dodatkom kleke, ali odnedavno (2015. godine) ova destilerija proizvodi i travaricu. U osnovi ove specijalne rakije nalazi se sazrela šlјivovica, a kompozicija od desetak lekovitih travki dodatno oplemenjuje ovu rakiju. Miris livadskog cveća i sena, kleke, planinskih biljnih čajeva. Malo slasti uz dozu gorčine. Urađena je baš kako i treba, jer  nijedna bilјka ne štrči, već je sve savršeno ukloplјeno u jedinstvenu aromu tipične srpske rakije travarice. Jačina je 40% alkohola, a miris šlјivove prepečenice savršeno je ukloplјen s aromama lekovitog bilјa. Na ukusu se, pored biljaka, mogu osetiti i vanila iz hrastovog bureta, kao kvalitetna šljivovica koja je u osnovi ove rakije. Razmislite bar još dvaput: Volite Jeger, a ne volite rakije travarice? "...Nothin' matters, chase that feeling 'til you die..."

                                      Ocena - zlato - 92 od 100 bodova
The Devil Makes Three - Chase the Feeling1 коментар: