10. 10. 2016.

Podrum Benišek-Veselinović








Leto je sad već stvarno za nama i, ako želimo da ogrejemo dušu, ostaju nam samo albumi sa fotografijama i suveniri s letovanja. Od tih suvenira, izdvojio bih one koji nas podsećaju kako nam je bilo na odmoru i koji, u isti mah, znaju da nas zgreju. Otvorio sam dve boce „letnjih suvenira“ i evo iskustva koje imam da podelim s vama. 
Podrum Benišek-Veselinović proizvodi vino već četvrtu generaciju. Dve udružene familije zapravo su rakijsko-vinska kuća, a sam podrum ravnopravno čuva i jedno i drugo piće. Tamo smo se uputili baš zbog ove jače kapljice, a imali smo šta i da probamo. Ovaj dvojac proizvodi voćne rakije od kruške, šljive, dunje i kajsije, zatim domaći vinjak i orahovac - specijalnu rakiju s dodatkom zelenih oraha. Divota. Sve ove rakije degustirali smo u idiličnom dvorištu porodične kuće smeštene tik iza Saborne crkve u Sremskim Karlovcima. 






Iz čitavog asortimana jakih alkoholnih pića, izdvojiću dve vrste: rakiju od kruške i orahovac. Orahovac je specijalna rakija s dodatkom zelenih plodova oraha jačine 38%. Mladi orasi bogati su jodom i vitaminom C, pa se može reći da je ova rakija i korisna za zdravlje. Ovaj orahovac možemo da posmatramo kao piće između brendija (nečega što se ne sme legalno nazvati konjakom) i likera od oraha, balansirane slatkoće, a vinski destilat daje taj konjački šmek. Možda  bi dobro poređenje bila grčka Metaksa? Kakogod bilo, meni se dopada, jer ima jako lep dižestivni potencijal; tu su medenjaci i začini za kuvano vino među kojima dominira karanfilić, a na kraju slatko-gorka završnica. Umirujuće deluje, idealno piće za posle obroka ili uveče uz kafu i ne previše slatke kolače.

                                     Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova




Druga rakija koja je se istakla svojim kvalitetom je rakija od kruške. Iako ne stoji na etiketi, sorta kruške korišćena za dobijanje ove rakije je Kaluđerka. Gotovo zapostavljena, Kaluđerka je stona sorta kruške od koje može da se dobije rakija dosta dobrog, skoro pa visokog kvaliteta. Jačina ove rakije je 41.80 volumnih procenata alkohola što je i potrebno da u potpunosti iznese specifičnu aromu kruške. Na mirisu i ukusu dominira sorta uz diskretne note koje podsećaju na jabuku i malinu. Veoma pitka i kvalitetna aperitivna rakija koja se vešto probija kroz ove prve tmurne jesenje dane.

                                    Ocena - Velika srebrna - 88 od 100 bodova






The Arcs - Outta My Mind


Нема коментара:

Постави коментар