Talisker destilerija
jedina je na ostrvu Skaj (Skye). Ovo ostrvo nalazi se na severu Škotske, obale
mu zapljuskuje Atlantik, a pripada Unutrašnjim Hebridima. To su ona fotogenična
ostrva poznata po kamenitim hridima koja se strmo spuštaju u okean. U ovoj
destileriji viski se proizvodi od 1830. godine, kada se vršila trostruka
destilacija i to sve do 1928. kada se prelazi na uobičajeniju, dvostruku
destilaciju.
Viskiji poreklom sa
škotskih ostrva gotovo po pravilu spadaju u one sa jakim fenolnim notama, a taj
segment arome izražava se preko ppm (fenolnog udela, phenolic parts per million). Talisker, po ovom obeležju (18-22 ppm), spada u srednje fenolne
viskije. Da ne davim previše, obećali smo odavno da ćemo hemiju da pozovemo u
pomoć samo kada moramo, tako da u prevodu ovaj
izraz fenolni znači slan, mineralan
miris i ukus, uz dodatak dima. Ali, ne i bilo kog dima – ječmeni slad se, prilikom
proizvodnje ovog viskija, suši na potpaljenom tresetu (peat). Otuda ova aroma
koja viskije ovog tipa razlikuje od drugih. Ako bih morao da dam boju ovom
viskiju, bila bi to zeleno-plavo-siva nijansa, trobojka prožeta travom,
lišajevima prekrivenim stenjem i penušavim okeanom. Ovaj deset godina star singl malt viski sadrži 45.8% alkohola i kompleksnog je karaktera, koji ću ovde
pokušati da dekonstruišem.
Ukus: Burbon, smokve i donekle herbalni karakter. Ali, koliko to sve
traje? Dobrih desetak sekundi. Burbonu je ovde mesto verovatno zbog buradi u
kojima je odležavao pre samog viskija. Na kraju su tu biber, bosiljak i hrast.
U ovakav viski poželjno
je dodati malo vode (ne i leda) da biste otključali dodatne nivoe ukusa i
produžili uživanje. Dakle, uz malo vode impresije su sledeće:
Miris: Još slojeva treseta, uglja i
čađi. Naravno, sve ovo na suptilan način. Zatim se smenjuju: đumbir, zrele kruške
i suvo voće. Zaista očaravajuće.
Ukus postaje nešto ljući i
zavodljiviji: pojavljuje se sveže i krupno mleveni crni biber, dimljeno meso i
slani citrusi. Finiš odiše hrastovinom i prijatnom gorčinom. Prazna čaša ima
intenzivan miris na vunu, morsku travu, ovčiji sir i one male petarde.
Treset, dim, čak i čađ
koja se oseti kad u zimsko jutro uđete u sobu u kojoj je do u sitne sate gorela
peć. Napolju je zima, preko noći je napadao sneg i u daljini se vidi dimnjak
planinskog hotela koji se greje na ugalj... Ipak, Talisker 10, pored ove
tresetne note tipične za ostrvo Ajla (Islay) ima i tu divno balansiranu mednu
slast, kao i voćni karakter. Idealan zimski malt koji prija i u kišna
popodneva, kada u njemu možete da uživate i sami. Ovo su bile moje impresije kada sam probao Talisker 10.
Ocena - zlato - 91 od 100 bodova
The Kill Devils Hills - Drinking Too Much
Нема коментара:
Постави коментар