21. 6. 2016.

Talisker 10 - vatra na obali okeana




Talisker destilerija jedina je na ostrvu Skaj (Skye). Ovo ostrvo nalazi se na severu Škotske, obale mu zapljuskuje Atlantik, a pripada Unutrašnjim Hebridima. To su ona fotogenična ostrva poznata po kamenitim hridima koja se strmo spuštaju u okean. U ovoj destileriji viski se proizvodi od 1830. godine, kada se vršila trostruka destilacija i to sve do 1928. kada se prelazi na uobičajeniju, dvostruku destilaciju.  


Viskiji poreklom sa škotskih ostrva gotovo po pravilu spadaju u one sa jakim fenolnim notama, a taj segment arome izražava se preko ppm (fenolnog udela, phenolic parts per million). Talisker, po ovom obeležju (18-22 ppm), spada u srednje fenolne viskije. Da ne davim previše, obećali smo odavno da ćemo hemiju da pozovemo u pomoć samo kada moramo, tako da u prevodu  ovaj izraz fenolni znači slan, mineralan miris i ukus, uz dodatak dima. Ali, ne i bilo kog dima – ječmeni slad se, prilikom proizvodnje ovog viskija, suši na potpaljenom tresetu (peat). Otuda ova aroma koja viskije ovog tipa razlikuje od drugih. Ako bih morao da dam boju ovom viskiju, bila bi to zeleno-plavo-siva nijansa, trobojka prožeta travom, lišajevima prekrivenim stenjem i penušavim okeanom. Ovaj deset godina star singl malt viski sadrži 45.8% alkohola i kompleksnog je karaktera, koji ću ovde pokušati da dekonstruišem.

Miris: Treset, zrelo žuto voće i med.
Ukus: Burbon, smokve i donekle herbalni karakter. Ali, koliko to sve traje? Dobrih desetak sekundi. Burbonu je ovde mesto verovatno zbog buradi u kojima je odležavao pre samog viskija. Na kraju su tu biber, bosiljak i hrast.   
U ovakav viski poželjno je dodati malo vode (ne i leda) da biste otključali dodatne nivoe ukusa i produžili uživanje. Dakle, uz malo vode impresije su sledeće:
Miris: Još slojeva treseta, uglja i čađi. Naravno, sve ovo na suptilan način. Zatim se smenjuju: đumbir, zrele kruške i suvo voće. Zaista očaravajuće.
Ukus postaje nešto ljući i zavodljiviji: pojavljuje se sveže i krupno mleveni crni biber, dimljeno meso i slani citrusi. Finiš odiše hrastovinom i prijatnom gorčinom. Prazna čaša ima intenzivan miris na vunu, morsku travu, ovčiji sir i one male petarde.  
Treset, dim, čak i čađ koja se oseti kad u zimsko jutro uđete u sobu u kojoj je do u sitne sate gorela peć. Napolju je zima, preko noći je napadao sneg i u daljini se vidi dimnjak planinskog hotela koji se greje na ugalj... Ipak, Talisker 10, pored ove tresetne note tipične za ostrvo Ajla (Islay) ima i tu divno balansiranu mednu slast, kao i voćni karakter. Idealan zimski malt koji prija i u kišna popodneva, kada u njemu možete da uživate i sami. Ovo su bile moje impresije kada sam probao Talisker 10.  


                                     Ocena - zlato - 91 od 100 bodova



The Kill Devils Hills - Drinking Too Much



Нема коментара:

Постави коментар