21. 3. 2015.

Mlavska Zora




Rakija Miodraga Živkovića Mlavska zora zauzima osmo mesto na čuvenoj Listi najboljih srpskih šljivovica sa ocenom 18.56, a na 75. Novosadskom sajmu ovenčana je Velikom zlatnom medaljom sa osvojenih 19.25 bodova. Mi smo degustirali rakiju proizvedenu 1989. godine, jačine 45%, odležale u dudovom buretu. O njoj se ništa ne može pronaći na internetu, stoga smo tu da ispravimo ovu nepravdu, opravdavajući postojanje našeg bloga Rakija, uglavnom. Dakle rakija je tu, samo je treba sipati i pustiti da se u čaši malo oslobode i razigraju  arome. Da biste stekli potpuniji utisak o kakvom proizvodu se radi, počećemo s nekoliko informacija o sorti šljive od koje je rakija nastala i uporedićemo je s drugim rakijskim sortama.





Moravka (Bugarka) je stara sorta poreklom s juga Srbije. Pogodna je za preradu u rakiju, ima sitnije plodove od Ranke, dok joj je krošnja slična Požegači, s tim što redovnije rađa i nešto je otpornija na virus šarke. Sazreva posle Ranke, a nešto pre Požegače, dobro podnosi opterećenje roda. Plod je tamno plav sa pepeljkom, sladak i manje kiseo od Ranke. Kaže se da se od nje može dobiti odlična rakija, a na prvi pogled, Mlavska zora potvrđuje ovu pretpostavku.


Boja ove rakije je jako zanimljiva, ćilibarna, riđa boja karamel sirupa. Doduše, rakija je pomalo mutna (probali smo nefiltrirani uzorak direktno iz bureta), ali je i jako gusta, sirupasta, tako da to samo doprinosi pozitivnom utisku.
Miris mandarine i grejpfruta. Karipski akordi ananasa, ruma i svežih urmi. Zaista nesvakidašnja, tropska impresija agruma i toplih začina.
Ukus: Izrazito pun i skladan ukus, razvijena aroma koja se nanovo vraća, stimulišuća trpkost pelina i šipka, kakao i muskatni orah. Dugotrajan finiš prisutan na nepcu, a opet iznad svega stoji šljiva. Prazna čaša priziva iz sećanja nezaboravan miris kompota od suvih šljiva. Ova rakija izbegla je opasnost skretanja u konjak, umakla riziku od gubljenja tipičnosti voćke od koje je nastala, a opet, oplemenjena je čitavom lepezom dopadljivih aroma.

Ne postoji nešto što bismo nazvali najboljom rakijom, ako ništa, ono bar zbog različith sorti šljiva i rakija koje se mogu dobiti od njih. Ali ipak, Mlavska zora najbolje je ocenjena rakija na Blogu. Izuzetna rakija od retke sorte, za uživanje u posebnim trenucima. Mlavska zora se budi u osvit prolećnog jutra. 


                                         Ocena - Velika zlatna - 96 od 100 bodova




The Quantic Soul Orchestra - Tropidelico






8 коментара:

  1. Interesuju me sadnice Moravke. Hoću da zasadim oko 40 ari. 064/888-3543 Glišić

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  2. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Немојте овде да остављате бројеве телефона као рекламу, ово није огласни простор. Ако желите да ступите у контакт с неким, позовите га.

    ОдговориИзбриши
  4. Dušan Milanović17. 1. 2020. 14:43:00

    Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Душане, имате горе број телефона, па позовите човека, ово није простор за рекламу.

      Избриши
  5. Dobar dan.
    Jel mlavska zora napravljena od 100 % moravke ili je kupaža?
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши